Operatorii bursieri NYSE Euronext si Deutsche Borse au anuntat joi ca renunta la proiectul lor de fuziune, luand act de veto-ul opus de Comisia Europeana, relateaza AFP.

"In lumina deciziei Comisiei Europene de a bloca acordul de fuziune propus, cele doua societati s-au inteles sa rupa parteneriatul semnat in 15 februarie 2011", a precizat NYSE Euronext, intr-un comunicat.

Directorul general al NYSE Euronext, Dominique Cerutti, evocase intr-o prima etapa de posibilitatea de a face apel la decizia Comisiei.

Daca ar fi fost aprobat, acest proiect ar fi condus la crearea celui mai mare operator bursier mondial ceea ce, au considerat instantele europene, ar fi putut crea riscul unei concentrari prea mari in acest sector.

Aceasta fuziune "ar fi antrenat o situatie de cvasi-monopol" pe piata internationala a produselor financiare derivate europene, a explicat joi comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia. "In final, nu am avut alta alegere decat sa interzicem fuziunea". Derivatele sunt produse financiare legate de alte active.

"Aceste piete se afla in centrul sistemului financiar si este esential ca ele sa ramana concurentiale in interesul ansamblului economiei europene", a subliniat Almunia.

Proiectul prevedea ca holdingul sa fie detinut in proportie de 60% de actionarii Deutsche Borse si de 40% de cei ai NYSE Euronext, care gestioneaza pietele bursiere din New York, Paris, Bruxelles, Amsterdam sau Lisabona.

Cele doua entitati controleaza deja "peste 90% din tranzactiile mondiale" in materie de derivate bazate pe dobanzi europene.