Administratorul Fondului Proprietatea intenţionează să recomande acţionarilor un dividend brut estimat de 0,038 lei pe acţiune, aferent profitului anului 2011, se arata in Raportul preliminar inaintat BVB. Listarea secundară a Fondului la Bursa de Valori din Varşovia (“BVV”) ar putea avea loc in prima parte a acestui an, se mai arata in document. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în data de 25 ianuarie 2011, in prezent FP avand cel mai mare free-float de pe BVB de 5,7 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

  • 9,97 miliarde de acţiuni ale Fondului au fost tranzacţionate la BVB în 2011, ceea ce reprezintă echivalentul a peste 74% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului.
  • În cursul celui de-al patrulea trimestru, s-au tranzacţionat pe BVB 1,8 miliarde acţiuni ale Fondului, comparativ cu 3,6 miliarde acţiuni în al treilea trimestru şi 2,3 miliarde acţiuni în al doilea trimestru.
  • Valoarea tuturor tranzacţiilor cu acţiunile Fondului a depăşit 5,1 miliarde lei (1,2 miliarde euro).
  • Listarea Fondului pe BVB a atras un număr mare de investitori instituţionali străini; deţinerile acestor investitori în Fondul Proprietatea au crescut de la 10% la finalul anului 2010 la peste 43% din capitalul social subscris şi vărsat la finalul anului 2011.
  • În cursul ultimului trimestru al anului 2011, deţinerile acţionarilor instituţionali străini au crescut cu peste 6 puncte procentuale (peste 840 milioane acţiuni).
  • Listarea Fondului a dus la dublarea valorii medii zilnice a tranzacţiilor pe bursă în 2011 comparativ cu 2010. Acţiunile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mai tranzacţionate la bursă cu o valoare zilnică medie de 54% din media zilnică a tranzacţiilor pe BVB în 2011.

În iulie 2011, după o analiza detaliată şi în urma discuţiilor cu opt dintre cele mai importante bănci de investiţii, Administratorul Fondului a anunţat recomandarea sa privind listarea secundară a Fondului la Bursa de Valori din Varşovia (“BVV”) la începutul anului 2012. Pentru a progresa cu pregătirea propunerii de listare a Fondului la BVV, Administratorul Fondului a iniţiat procesul de selecţie a băncii de investiţii/consorţiului care va intermedia listarea secundară şi a participat la întâlniri cu autorităţile de reglementare ale pieţei din România şi Polonia precum şi cu depozitarii centrali din Bucureşti şi Varşovia.

Pentru a facilita un interes ridicat al investitorilor, Administratorul Fondului a recomandat ca listarea secundară să fie însoţită de o ofertă de până la 10% din acţiunile existente ale Fondului şi a luat în considerare diverse metode de acumulare a acţiunilor în vederea realizării ofertei, printre care achiziţionarea de acţiuni prin ofertă publică, prin răscumpărare sau prin alte metode.

Posibilitatea de a aplica aceste metode inovatoare depinde de interpretarea pozitivă a legislaţiei din România şi a reglementărilor CNVM. Având în vedere că astfel de structuri nu au fost aplicate anterior vreunei tranzacţii similare în România, în baza feedback-ului iniţial primit de la CNVM, se pare că există mai multe obstacole decât se preconizaseră iniţial. Totuşi, discuţiile sunt în curs de desfăşurare iar Administratorul Fondului este determinat să colaboreze cu CNVM în vederea identificării unei soluţii constructive. Administratorul Fondului estimează că va progresa în ceea ce priveşte proiectul în prima jumătate a anului 2012.

Tranzacţia de listare secundară ar fi un pas important în evoluţia Fondului, iar Administratorul Fondului consideră că acest pas este în interesul pe termen lung al tuturor acţionarilor. În plus, listarea secundară ar fi o etapă cheie în dezvoltarea pieţei de capital din România deoarece ar beneficia de o vizibilitate crescută în rândul analiştilor, ar atrage o gamă largă de investitori instituţionali internaţionali, ar spori gradul de cunoaştere şi înţelegere a Fondului şi în special a societăţilor din portofoliu listate pe piaţa românească.

Citeste in atasament Raportul integral.