Actiunile europene au crescut vineri la cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni si jumatate, relateaza Reuters, investitorii mizand pe faptul ca Grecia va semna acordul in cederea obtinerii celui de-al doilea pachet de salvare pana luni, evitand astfel un faliment dezordonat care poate avea un efect dezastruos asupra pietelor financiare.Sentimentul investitorilor s-a imbunatatit dupa ce oficialii zonei euro s-au decis asupra conditiilor pachetului de salvare, care include si un schimb al datoriilor prin care valoarea reala a titlurilor detinute de catre firmele private va cobori cu aproximativ 70 de procente.

Actiunile europene, care sunt corelate direct cu criza datoriilor suverane din zona euro datorita expunerii pe care o au, sunt cele care au crescut cel mai mult, indicele bancar STOXX Europe 600 apreciindu-se cu 1,3 procente.

De asemenea, actiunile bancilor grecesti au crescut, investitorii asteptandu-se ca luni problema Greciei sa fie rezolvata, iar indicele bancar compozit al bursei din Atena s-a apreciat cu 7,7%.

“Piata a ramas puternica datorita stirilor pozitive despre Grecia, dar in general investitorii tranzactioneaza pe termen scurt. Acestia sunt atrasi de sectoarele mai volatile, cum sunt bancile care vor fi favorizate de cel de-al doilea pachet financiar primit de Grecia”, a mentionat Mark Foulds, broker al EXT Capital.

Atitudinea pozitiva despre Grecia a fost sustinuta si de piata obligatiunilor guvernamentale, titlurile italiene si cele spaniole coborand semnificativ. Au existat ingrijorari ca nivelul datoriei publice din aceste state este nesustenabil, dupa ce in ianuarie dobanzile ajunsesera la 7 procente – rata la care multe alte state au cerut ajutor financiar.

Indicele FTSEurofirst 200 al celor mai valoroase a actiuni din Europa a crescut cu 0,6 procente, ajungand la 1.083,76 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni si jumatate. Acesta se indreapta acum spre urmatorul nivel de rezistenta, considerat la 1.113,73 puncte – la care nu a mai ajuns din luna iulie 2011.

Pozitiva a fost si evolutia unora dintre companiile afectate de problemele Greciei. Aegon a crescut puternic, cu 5,4 procente, dupa ce investitorii priveau cel de-al patrulea trimestru al anului 2011 unul fara profit, iar analistii primeau pozitiv taierile de costuri si restructurarile facute de companie. De asemenea, asiguratorul olandez a comunicat ca punctul cel mai de jos al crizei euro este probabil depasit, desi volatilitatea si incertitudinea de pe pietele financiare se vor mentine.

O alta crestere semnificativa a avut-o si Lafarge, primul producator de ciment la nivel mondial, care a crescut cu 4,7 procente, dupa ce a anuntat ca va continua planurile de taiere a costurilor, dupa ce profitul sau a fost afectat in anul 2011 de catre situatia din Grecia.