Traderii financiari au un nou instrument, Bitcoin, o moneda digitala, considerata de multi drept cea mai mare inventie de la aparitia Internetului, informeaza Reuters.

Spre deosebire de banii de hartie conventionali si alte monede digitale, Bitcoin se utilizeaza prin intermediul unei retele "peer-to-peer", independenta de un control central. Valoarea unei monede este echivalenta in prezent cu 4,88 de dolari americani in schimburile valutare online. Bitcoin poate fi cumparata si vanduta contra a 15 valute din lume.

Utilizatorii - in general anarhisti, libertarieni sau cei care tranzactioneaza pe piata forex, au trimis in jur de 4,3 milioane de dolari unul celuilalt in ultimele 24 de ore.

Expertul bancar si de plati Simon Lelieveldt considera ca acestia traiesc intr-un "timp imprumutat".

"Exista intotdeauna o putere care are la baza o moneda. Bitcoin nu se va raspandi pentru ca nu exista o banca centrala sau o baza de putere. Este sortita esecului", a afirmat acesta la Forumul Digital Money din Londra, care a avut loc in martie.

Insa, tocmai separarea de putere este ceea ce atrage cei mai multi utilizatori.

"Bitcoin nu este utilizata de corporatii. Nu este guvernat de oameni care au bugete de respectat. Este guvernat de o formula matematica" a mentionat un trader entuziast cu privire la noua moneda digitala pentru Reuters. Acesta a adaugat si faptul ca este o limita absoluta care prevede ca doar 21 de milioane de monede digitale (Bitcoins) pot fi create in sistem.

"Daca incerci sa creezi mai mult de 21 de milioane de Bitcoins, vei fi respins de calculatoare reci si lipsite de iubire care 'zbarnaie' departe, in garaje de tocilari. Este o forma mai buna de bani decat ceea ce avem acum sau decat ceea ce oricine altcineva a creat pana in prezent", spune traderul.