Un trader francez de la JPMorgan Chase intriga pietele cu deschiderea unor pozitii masive si optimiste care au determinat alti investitori puternici sa parieze in sens contrar, scrie Wall Street Journal in editia de vineri, citata de agentia AFP, care noteaza ca banca americana nu a confirmat aceste investitii.

Suprinsi de volumul pariurilor sale, traderii l-au poreclit pe Bruno Michel Iksil "Balena din Londra", in conditiile in care acesta lucreaza din capitala britanica. Wall Street Journal il descrie pe acesta ca fiind un barbat "discret".

Potrivit cotidianului financiar, Iksil a investit sume mari in numele bancii JP Morgan Chase in produse de asigurari, "credit default swap" (CDS), care sunt contracte menite a oferi protectie in cazul unei eventuale intrari in incetare de plati.

In cazul in care falimentul se concretizeaza, cel care a vandut CDS trebuie sa plateasca o anumita suma cumparatorului, la fel ca in cazul primelor de asigurare. Or Iksil a inceput recent sa-si vanda CDS-urile pe care le detinea. Traderul JPMorgan face deci un pariu optimist, estimand ca nu va trebui sa plateasca prime cumparatorilor de CDS.

Volumul acestor operatiuni a fost atat de important incat "recent, partial din cauza miscarilor de piata care ar fi putut rezulta din operatiunile lui Iksil, alte fonduri speculative au facut pariuri in sens invers", pariind deci pe falimentul institutiilor avute in vedere, precizeaza Wall Street Journal, care citeaza surse apropiate dosarului.

Potrivit acestor surse, Iksil a castigat anual 100 de milioane de dolari in ultimii ani lucrand in principal pentru biroul de investitii (Chief investment office, CIO) al JPMorgan.

"Nu confirmam aceste investitii. Multe detalii din articol sunt false", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al JPMorgan, Joseph Evangelisti.