​Actiunile europene au deschis luni in scadere si au atins cel mai redus nivel din ultimele 5 luni, dupa ce saptamana trecuta acestea au pierdut mai mult de 5 procente pe fondul ingrijorarilor investitorilor privind capacitatea Greciei si Spaniei de a-si gestiona datoriile suverane si problemelor din sectorul bancar, relateaza Reuters.

La 0812 GMT, indicele FTSEurofirst300 a pierdut 0,5 procente in deschiderea de luni ajungand la cel mai redus nivel din luna decembrie.

Indicele pierduse saptamana trecuta mai mult de 5%.

"Exista in continuare o intrebare privind Grecia si ingrijorari cu privire la o incetinire in China. Exista un volum mare de bani care sta neutilizat, asteptand sa fie investit. Insa din cauza incertitudinii, banii sunt de asteptat sa ramana pe margine", a precizat Richard Hunter, de la Hargreaves Lansdown Stockbrokers.

"Investitorii doresc sa gaseasca companii stabile si diversificate geografic, care pot genera bani", a adaugat acesta.

Piata a ignorat declaratia statelor din grupul G8 de sambata, care si-au exprimat sustinerea pentru crestere economica si locuri de munca. De asemenea, acestea au recunoscut problemele pe care bancile europene le au si au oferit un sprijin verbal pentru ramanerea Greciei in zona euro.

Investitorii sunt ingrijorati cu privire la riscul unei iesiri dezordonate a Greciei din zona euro, care poate afecta sistemul bancar al regiunii si, probabil, economia globala, noteaza Reuters.

Actiunile europene ale companiilor de transport aerian si de agrement, care au pierdut in medie 1,2 procente, au fost printre principalele perdante. Firma Ryanair a inregistrat un declin al actiunilor de peste 5 procente dupa avertismentul asupra cresterii costurilor combustibililor si inrautatirii perspectivei economice care pot conduce la o scadere a profitului cu pana la 20% in anul urmator.