Bursele europene si moneda euro castiga in deschiderea sedintelor de tranzactionare de miercuri, dupa ce problemele financiare ale Spaniei si datele recente ce confirma intensificarea incetinirii economice pe continent intaresc sperantele ca Banca Centrala Europeana va raspunde cu masuri de stimulare, relateaza Reuters.

De asemenea, cifrele publicate privind cresterea surprinzatoare a economiei Australiei cu 1,3 procente in primul trimestru si un raport care arata cresterea creditarii in China au crescut apetitul pentru active mai riscante, ducand la o crestere puternica a actiunilor asiatice.

Banca Centrala Europeana nu este asteptata sa reduca ratele de dobanda la intalnirea de miercuri, insa aceasta isi poate arata disponibilitatea pentru unele masuri la inceputul lunii viitoare, fiind data inrautatirea perspectivei economice si necazurile bancilor spaniole.

"Calendarul actiunilor BCE este foarte incert, fiind date acomodarea exceptionala si situatia unica atat pentru viitorul monedei euro cat si stresul de pe pietele financiare", a declarat Annalissa Piazza, economit la Newedge.

Moneda unica s-a apreciat cu 0,3 procente, ajungand la un curs de 1,2490 in fata dolarului si indepartandu-se de cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, atins vineri, de 1,2288 dolari pentru un euro.

Indicele Euro STOXXX50 a crescut cu 0.8 procente, la 2104,32 puncte, dupa o crestere de 0,4% marti. In acelasi timp, indicele global MSCI si-a continuat cresterea din aceasta saptamana, majorandu-se cu 0,4 procente, la 293,98 puncte.

La ora 8:19 GMT Indicele FTSE 100 a crescut cu 66,2 puncte, sau 1,3%, la un nivel de 5.326,39 puncte.

Banca Centrala Europeana isi va anunta decizia privind politica monetara la intalnirea de la ora 12:45 GMT, pietele asteptandu-se ca aceasta va hotari mentinerea ratei dobanzii de referinta din prezent de 1 procent.

In acelasi timp, pe parcursul zilei, Comisia Europeana va face publica si propunerea privind protectia platitorilor de taxe si impozite in fata falimentelor bancilor, informeaza BBC.

Scopul acesteia este de a se asigura ca pierderile sunt suportate de actionarii si creditorii bancilor si sa minimizeze costurile pentru cetateni.

Aditional, Moody's a redus miercuri ratingurile de creditare ale mai multor banci germane si austriece, printre care si Commerzbank.