Bursele europene au deschis in scadere usoara joi, pe o piata agitata, investitorii asteptand un impuls suplimentar din partea SUA pentru stimularea cresterii economice, relateaza Reuters.

La ora 07:17, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a scazut cu 0,1 procente, la 1.017,14 puncte, compania energetica Royal Dutch Shell si BG Group fiind printre principalii perdanti. Actiunile acestora au scazut cu 2,3%, respectiv 1,9%, dupa ce rezultatele publicate au fost sub estimari.

"In ciuda speculatiei crescande ca FED va anunta o serie de masuri, inclusiv o noua runda de relaxare cantitativa (quantitative easing), posibil cel mai devreme in luna august, increderea a ramas fragila si volatilitatea pare a continua", a declarat Mike McCudden, director pentru derivative financiare al Interactive Investor.

Cifrele dezamagitoare privind vanzarile de noi locuinte din SUA, de miercuri, au intarit asteptarile ca Federal Reserve poate decide o noua runda de relaxare cantitativa la intrunirea de saptamana viitoare.

La ora 07:15 GMT, moneda euro s-a depreciat cu 0,1% in fata dolarului, ajungand la 1,2146 dolari, insa este deasupra nivelului atins la inceputul acestei saptamani, de 1,2042, cel mai redus din ultimii doi ani. Miercuri seara cursul a fost de 1,2153 dolari pentru un euro.

Conform AFP, bursa de la Frankfurt a deschis cu o scadere de 0,21%, indicele DAX ajungand la 6.393,2 de puncte, tras in jos de datele companiilor din industrie. Dupa publicarea rezultatelor trimestriale dezamagitoare, grupul MAN a pierdut in deschidere 5%, in timp ce actiunile Siemens au scazut cu mai mult de 3,5%.

Bursa de la Paris, chiar daca a deschis cu o crestere de 0,36%, a ajuns apoi la o scadere de 0,1%. Indicele de la Londra, FTSE100, a deschis cu o scadere nesemnificativa, de 0,01%.

Bursa din Madrid a pierdut 0,24%, iar cea din Milano a avansat cu 0,22%.

In acelasi timp, bursa din Tokyo a inchis in crestere. Indicele Nikkei s-a majorat cu 0,92%, sau 77,2 puncte, la 8.443,1 puncte, pe o piata primara cu o activitate medie, unde s-au tranzactionat 1,91 miliarde de actiuni.