Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege privind reglementarea tranzactiilor bursiere de inalta frecventa, acuzate ca accentueaza nervozitatea pietelor si speculatiile traderilor, in speranta ca si vecinii sai europeni se vor inspira din acest exemplu, scrie AFP.

Obosit sa astepte o initiativa europeana in acest sens, Berlinul a decis ca trebuie controlate riscurile "fluctuatiilor extreme si irationale ale cotatiilor" legate de aceasta tehnologie, denumita in mod comun de trading de inalta frecventa, si care consta in vanzarea si cumpararea de actiuni prin intermediul computerelor la viteze de cateva microsecunde.

Aceasta practica, prea putin reglementata, priveste intre 40% si 50% din schimburile pe piata bursiera germana si prezinta "pericole" si posibilitati de "abuzuri", considera guvernul german.

Tehnica, ce permite declansarea a milioane de ordine prin intermediul unor algoritmi predefiniti, a fost arata cu degetul dupa crahul Wall Street din 6 mai 2010, cauzat de un ordin eronat. Ea este acuzata si de incurajarea speculatiilor.

Actorii financiari care practica tradingul la inalta frecventa spun insa ca aceasta tehnologie permite obtinerea celui mai bun pret pentru investitori. Dar pentru ministerul german al Finantelor "ascunde o multitudine de noi riscuri: fluctuatii extreme si irationale ale cursului, supraincarcarea sistemelor si posibilitati de abuzuri".

Masurile decise miercuri isi propune asigurarea unei mai mari "transparente, securitati si supravegheri", ceea ce va face "sistemul financiar mai rezistent la crize", potrivit unui comunicat al ministerului.

"Nu dorim nici sa interzicem (tradingul la inalta frecventa), nici sa-l incriminam in ansamblul sau, dar trebuie reglementat", a spus purtatorul de cuvant al guvernului german.

Proiectul de lege prevede in special necesitatea unei licente pentru traderii care folosesc acest sistem. Acestia vor trebui sa-si configureze computerele astfel incat sa evite reactii in lant pe piata care conduc la scenarii extreme.

Berlinul doreste de asemenea o taxa asupra persoanelor care folosesc excesiv aceasta practica si sa intareasca drepturile de informatie si de interventie ale autoritatii nationale de reglementare a pietelor financiare, Bafin.

"Principiul tradingului de inalta frecventa este obtinerea unui profit mic dar pe un numar foarte mare de operatiuni de cumparare-vanzare. Aceasta rentabilitate poate fi ucisa printr-o taxare a tranzactiilor", spune Christophe Nijdam, analist pentru sectorul bancar la Alphavalue.

Proiectul de lege va fi prezentat parlamentului german pana la finele acestui an pentru a fi adoptat cel tarziu in februarie 2013, urmand sa intre in vigoare la jumatatea anului viitor.

"Tradingul de inalta frecventa ar trebui de asemenea sa fie reglementat mai dur pe plan european", spune ministerul Finantelor, care se prezinta drept un pionier in materie.