Introducerea unei taxe asupra tranzactiilor financiare in Europa a depasit marti o noua etapa, dupa ce noua tari au trimis o scrisoare Comisiei Europene in acest sens, respectiv pragul cerut pentru lansarea unei proceduri de cooperare intarita, scrie AFP.

"TTF (taxa pe tranzactiile financiare) se concretizeaza. Noua (tari) s-au angajat pentru mai multa dreptate. Cine li se va alatura?", a anuntat pe contul sau de Twitter presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Comisia a primit saptamana trecuta scrisori din partea a sapte tari in favoarea TTF, iar alte patru anuntasera ca se vor alatura acestui demers. Este nevoie de noua state, respectiv o treime din membrii UE, pentru a lansa procesul.

Frantei, Germaniei, Belgiei, Portugaliei, Sloveniei, Austriei si Greciei li s-au alaturat Italia, luni, si Spania, marti, potrivit Comisiei.

Slovacia si Estonia au promis saptamana trecuta ca se vor alatura acestui demers, ceea ce va duce la 11 numarul participantilor.

Comisia doreste sa prezinte o propunere de cooperare intarita in cadrul urmatoarei reuniuni a ministrilor europeni ai finantelor din 13 noiembrie si spera intr-un acord asupra acestui subiect pana la finele anului.

Baza discutiilor este propunerea facuta de Comisie in septembrie 2011. Ea prevede taxarea tuturor tranzactiilor efectuate intre institutiile financiare (banci, burse, societati de investitii, companii de asigurare hedge fund).

Schimburile de actiuni si obligatiuni vor fi taxate cu 0,1% iar contractele derivate cu 0,01%.