Pietele europene au deschis in crestere miercuri dimineata, dupa evolutia negativa de ieri, declaratiile sefului Federal Reserve alungand momentan ingrijorarile legate de suspansul politic italian, scrie AFP.

Parisul a dechis in crestere cu 0,53%, Frankfurt cu 0,59%, Londra cu 0,32%, Milano cu 0,75%. iar Madridul cu 0,58%.

Confirmarea mentinerii politicii monetare foarte acomodante a Statelor Unite exprimata de presedintele bancii centrale american, Ben Bernanke, determinase deja cresterea bursei din Wall Street, marti, in contrast cu pierderile importante suferite pe continentul european, in special la Milano, care a inchis cu o scadere de 4,89%.

"Pietele au reusit sa diegere rezultatele alegerilor italiene, evenimentele din Statele Unite frunizand motivele pentru a reveni la liniste", a comentat Max Cohen, trader la Spreadex, in Londra.

Temerile raman insa semnificative, cu atat mai mult cu cat Italia trebuie sa realizeze miercuri dimineata o emisiune de obligatiuni pe termen mediu si lung.

Pe pietele asiatice, indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a terminat sedinta de miercuri in scadere cu 1,27%.

Italia se afla intr-un impas politic ingrijorator pentru restul Europei, fara un invingator clar in alegerile legislative de duminica si luni si cu riscul formarii unui guvern cu marja redusa de manevra.

Aceste dificultati ale celei de-a treia economii din zona euro au reaprins temerile legate de o revenire a crizei in zona euro.

Euro a castigat usor teren miercuri in fata dolarului. In jurul orei 08,30 GMT, euro era cotat la 1,3085 dolari fata de 1,3061 dolari marti, la ora 22,00 GMT. Moneda europeana cazuse marti dimineata pana la 1,3018 dolari, cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani.

Si pe piata obligatiunilor situatia parea sa se fi stabilizat miercuri dimineata, dupa o revenire a tensiunilor legate de ratele de imprumut ale Italiei si Spaniei, inregistrata marti.