Pietele bursiere, moneda euro si materiile prime au fost in scadere luni in Asia, acuzand socul provocat de decizia Zonei Euro de a impune o taxa pe depozitele bancare ale populatiei din Cipru drept conditie pentru salvarea Insulei de la faliment, scrie Reuters.

Moneda euro, care era cotata la circa 1,30 dolari vineri seara la inchiderea bursei de la New York, s-a devalorizat luni la mai putin de 1,29 dolari, dupa ce atinsese chiar si 1,2888 unitati, cel mai mic nivel din 10 decembrie.

Bursa din Tokyo, cea mai impotanta din Asia, care incheiase vineri la cel mai mare nivel din septembrie 2008, a pierdut 2,5% luni la inchiderea sedintei de tranzactionare.

Indicele MSCI al regiunii Asia-Pacific a coborat cu 1,8%.

Materiile prime sunt, de asemenea, pe minus. Cuprul a pierdut aproape 2%, ajungand la mai puțin de 7.600 de dolari pe tonă. Cotatia petrolului a coborat cu 1% la 92,46 dolari pe baril.

În schimb, activele percepute ca refugii au fost la mare cautare. Aurul a atins cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni, 1.608,30 dolari uncia, în timp ce dolarul a câștigat 0,6%, față de un coș de valute importante.