Bursa din New York a scazut in sesiunea de luni pe fondul deceptiei provocata de indicatorii economici sub asteptari din China, scaderea preturilor la materiile prime, dar si de exploziile de la maratonul de la Boston: Dow Jones a scazut cu 1,79% si Nasdaq 2,38%.

Dow Jones Industrial Average a scazut cu 265.86 puncte la 14.599,20 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a cedat 78.46 puncte la 3.216,49 de puncte.

Si Standard & Poor 500 a pierdut 2,30% (-36.49 puncte) incheind la 1.552,36 de puncte.

"Wall Street a fost trasa in jos de corectiile de pe pietele de marfuri, dar si de scaderea preturilor la aur si la petrol," a sintetizat sesiunea Peter Cardillo, de la Rockwell Globale Capital, citatd e AFP.

Pretul aurului a inregistrat cel mai mare declin din ultimii doi ani, scazand cu 10% in doua zile, dupa anuntul unei incetiniri a cresterii economice a Chinei, care a declansat un suflu de ingrijorare pe pietele materiilor prime.

Dupa 12 ani de crestere neintrerupta, piata aurului pare sa isi schimbe trendul. Uncia de aur, care scazuse si vineri cu 5,3%, valoreaza acum circa 1.400 de dolari, un nivel minim din martie 2011.

De la inceputul lunii, mai multe mari banci si-ai revizuit in scadere previziunile pentru metalul galben. Miercuri, un raport al Goldman Sachs a recomandat clientilor sai sa "inceapa sa adopte" o pozitie scurta pe aur, respectiv sa parieze pe scaderea pretului. Banca previne ca reducerea preturilor s-ar putea dovedi mai rapida si mai importanta decat previziunea sa actuala de 1.450 dolari la finele lui 2013. La inceputul lui aprilie, Societe Generale a publicat o nota intitulata "Sfarsitul epocii de aur" in care strategii bancii afiseaza o pozitie si mai pesimista. Acestia spun ca o bula a aurului este in curs iar cotatiile vor scadea pana la 1.375 in decembrie.

Un alt motiv care contribuie la reducerea cotatiei aurului este posibilitatea ca Ciprul sa-si vanda o parte din rezerve, pentru a-si finanta planul de salvare.

China a anuntat luni o incetinire a cresterii economice la 7,7% in cifre anualizate pentru primul trimestru, un rezultat inferior asteptarilor analistilor, care se arata ingrijorati de fragilitatea celei de-a doua economii mondiale, scrie AFP.

FMI a inrautatit estimarea privind cresterea SUA in acest an de la 2% la 1,7%, iar pe cea pentru economia mondiala de la 3,5% la 3,4%, in timp ce pentru zona euro a mentinut prognoza din ianuarie, privind o contractie de 0,2%, arata versiunea preliminara a unui raport al Fondului, citata de Mediafax. Documentul a fost prezentat board-ului FMI saptamana trecuta si ar putea fi modificat inainte de publicarea programata marti.