Bursele mondiale profita de un suflu de optimism care a adus mai multe piete la recorduri istorice, o situatie care contrasteaza cu atmosfera mai degraba sumbra pe plan economic si starneste temeri legate de ceea ce unii analisti denumesc un boom artificial, scrie AFP.

Recordurile se succed de la inceputul lunii mai: indicele DAX al bursei din Frankfurt a atins un nivel istoric, Londra a revenit la nivelul din octombrie 2007 (inaintea crizei financiare) ca si Tokyo. New York-ul afiseaza aproape zilnic noi recorduri.

Parisul pare sa se miste mai lent. Indicele CAC 40 a revenit la nivelul din vara lui 2011 dar este inca departe de recordul istoric (7.000 de puncte in octombrie 2000) si de nivelul dinaintea falimentului Lehman Brothers, in toamna lui 2008 (4.332 puncte).

"Navigam in plin paradox" in fata acestor puternice aprecieri ale cursurilor, sublinia recent Swiss Life, in conditiile in care situatia economica mondiala este departe de a fi stabilizata si chiar se degradeaza in Europa.

In mediile financiare, interpretarile sunt diverse.

Unii considera ca este vorba de o miscare artificiala, indusa de importantele lichiditati injectate de bancile centrale, in timp ce altii justifica nivelurile record din perspectivele de redresare a economiei mondiale.

"Dihotomia intre economica reala si sfera financiara se accentueaza si acest fenomen este ingrijorator", spune Guillaume Garabedian, de la Meeschaert Gestion Privee.

Potrivit acestuia, bursele cresc esential gratie bancilor centrale si politicilor lor ultra-acomodante, reducerile de dobanzi, care creeaza un aflux de lichiditati in circuitele financiare.

Toate clasele de active profita, inclusiv cele mai riscante, precum datoriile tarilor din sudul Europei.

Aceasta crestere ar putea genera o noua bula financiara. De acest lucru se teme Jonathan Sudeira, de la Capital Spreads.

Acesta apreciaza ca "in ciuda unui efort al bancilor centrale, volumele de tranzactii se reduc iar nivelurile atinse de anumite actiuni devin nejustificate".

Cei care cred intr-o crestere sanatoasa si justificata au si ei argumentele lor. Si, pentru moment, piata le da dreptate.

Investitorii sunt linistiti de cresterea economiei americane, vestile mai bune din Germania, discursurile incurajatoare ale directorilor de intreprinderi si disparitia riscului de implozie a zonei euro.

Philippe Waechter, economist la Natixis, afirma ca, dincolo de masurile luate de bancile centrale, situatia din Statele Unite, motor al cresterii pietelor bursiere in intreaga lume, este satisfacatoare si explica suflul de optimism pe piete.

"Exista o crestere, desigur moderata, dar prezenta si anticipatiile sunt pozitive", subliniaza acesta, notand ca traderii sunt in cautare de randamente si inclina spre active riscante.

De altfel, intreprinderile, prudente in dorinta de crestere externa, isi rascumpara actiunile, ceea ce urca in mod automat cotatia acestora. "Pe ansamblu, suntem intr-un context care este extrem de favorabil pietelor bursiere", explica el.

Pentru Guillaume Garabedian, chestiunea se rezuma la analizarea pe fond a motivelor cresterii. "Deoarece, daca pietele progreseaza din cauze care nu sunt suficiente de valabile, reversul va fi sever", avertizeaza el.