Autoritatile chineze de reglementare a pietelor bursiere au anuntat ca au deschis o ancheta in urma unei grave erori comise de o casa de brokeraj care a condus vineri la cresterea cu peste 5% a indicelui compozit al pietei din Shanghai, scrie AFP.

La originea problemei care a afectat tranzactii in valoare de miliarde de dolari figureaza o "conceptie defectuoasa" in sistemul de arbitraj al firmei Everbright Securities, partial detinuta de statul chinez, a precizat duminica seara, intr-un comunicat, Comisia de reglementare bursiera (CSRC).

Aceasta a determinat brokerii sa lanseze o serie frenetica de ordine de cumparare - in valoare de 23,4 miliarde de yuani (2,87 miliarde euro) - care au propulsat in cateva minute indicele chinez.

Avansul pietei chineze a provocat o confuzie puternica pe Bursa din Shanghai, in mijlocul zvonurilor legate de o grava eroare umana de introducere a datelor.

In urma acestui accident susceptibil sa fragilizeze increderea in piata chineza de actiuni, Everbright Securities a anuntat, duminica, ca a pierdut 31 de milioane de dolari.

"Acest lucru trebuie privit ca o alerta si ne determina sa actionam astfel incat o astfel de problema sa nu se mai repete", a precizat un responsabil de la CSRC.

Bursa din Shanghai a deschis luni in scadere cu 0,70%.