Wall Street a revenit pe crestere marti, ajutata de rezultatele intreprinderilor si de indicatori in general pozitivi, asteptand insa deschiderea reuniunii de politica monetara a bancii centrale din Statele Unite: Dow Jones a castigat 0,57% iar Nasdaq 0,35%, scrie AFP.

Potrivit rezultatelor definitive, Dow Jones a castigat 90,68 puncte, pana la 15.928,56 puncte, iar Nasdaq, predominant tehnologic, a crescut cu 14,35 puncte, pana la 4.097,96 puncte, in ciuda unei caderi cu aproape 8% a actiunilor Apple.

Indicele extins S&P 500 a crescut cu 0,61% (+10,94 puncte) pana la 1.792,50 puncte.

In siajul pietelor europene, bursa new-yorkeza pare sa-si fi recastigat calmul. Volatilitatea, masurata de indicele VIX, denumit si "indicele fricii", a pierdut astfel 9,18%, dupa ce crescuse sensibil in ultimele sedinte.

Daca vestea unei scaderi neasteptate a comenzilor de bunuri de folosinta indelungata in Statele Unite, in decembrie, a franat usor apetitul investitorilor, la deschidere, acestia si-au recastigat increderea dupa anuntul, in cursul diminetii, a unei majorari surpriza a moralului gospodariilor americane, in ianuarie.

"S-ar parea ca americanii au o perceptie mai optimista asupra economiei, ca au mai multa incredere in perspectivele legate de locul de munca" si, deci, a capacitatii de a cumpara bunuri, "chiar daca exista o diferenta importanta intre ce spun oamenii si ce fac", a comentat Bill Lynch, de la Hinsdale Associates.

In sectorul imobiliar, preturile locuintelor a crescut in noiembrie in SUA, pentru a 22-a luna consecutiv, in conformitate cu asteptarile.

Wall Street urmareste indeaproape si deschiderea, miercuri dupa-amiaza, a unei reuniuni a comitetului de politica monetara a Federal Reserve (Fed), ultima sub presedintia lui Ben Bernanke, care va fi inlocuit vineri cu Janet Yellen. O majoritate a economistilor mizeaza pe o noua reducere, de 10 miliarde, la 65 de miliarde de dolari, a achizitiilor de active de catre banca centrala in februarie, si pe mentinerea dobanzilor de interventie in apropiere de zero.

Rezultate trimestriale superioare asteptarilor in numeroase sectoare ale economiei americane, de la Ford, DuPont, Pfizer si pana la Comcast, au contribuit si ele la sustinerea pietei.