Cand vine vorba despre economisire, instictiv facem analogia cu depozitul bancar, cea mai utilizata formula de a pune bani deoparte. Te-ai gandit vreodata ca economiile tale sunt tot o investitie?

Investire-economisireFoto: Tradeville

Raspunsul il ofera chiar dictionarul limbii romane: a economisi inseamna “a folosi cu chibzuiala banii”. De aceea, nu este deloc realist sa spui „eu nu investesc, eu prefer sa fac economii la banca” pentru ca plasarea banilor in depozite bancare, conturi de economii sau certificate de depozit arata doar ca preferi sa iti investesti banii in instrumente cu venit fix. A economisi este doar un alt fel de a spune ca investesti, numai ca iti impui unele restrictii. De aceea, oamenii care nu constientizeaza acest lucru tind sa fie pacaliti de aceasta falsa deosebire si iau decizii care, mai devreme sau mai tarziu, ii dezavantajeaza.

Felul in care folosesti banii, chiar si in activitatile curente, reprezinta modul tau de a investi. Aceasta pentru ca portofoliul tau nu contine doar instrumente financiare (obligatiuni, actiuni, instrumente derivate etc.), ci si numerarul, obiectele de care ne folosesti zi de zi, casa si, mai presus de toate, intreaga paleta de cunostinte si abilitati.

In momentul in care economisesti, intentia ta este de a „pune banii la lucru”, ceea ce te plaseaza in domeniul financiar. Aici deciziile trebuie luate rational. De exemplu, atunci cand economiile, in sensul clasic, depasesc valoarea cheltuielilor estimate pentru urmatoarele sase luni, e timpul sa te gandesti la randamente mai mari.

Bineinteles ca exista si riscuri, dar intre certitudinea ca inflatia iti va eroda, incetul cu incetul, economiile si sansa de a avea un randament sanatos intr-un orizont rezonabil de timp, alegerea ar trebui sa fie evidenta. Poti incepe cu sume mici, investite in ETF-uri, adica in fonduri deschise de investitii care se tranzactioneaza la bursa si care replica performanta unui indice bursier.

Pe masura ce suma plasata si nivelul de cunostinte cresc, te poti indrepta si catre alte tipuri de active. Astfel, in cativa ani poti avea un portofoliu financiar sofisticat in care alaturi de depozite sa detii unitati de fond, actiuni, obligatiuni si diverse derivate.

In concluzie, daca faci doar economii, in sensul clasic al cuvantului, este posibil ca felul in care ti-ai structurat portofoliul personal sa nu fie optim, iar pretul platit consta tocmai in oportunitatile pe care le ratezi si care ti-ar putea face viata mult mai usoara.

Daca as formula intr-un singur cuvant raspunsul la intrebarea din titlu: „cand renuntam la depozitul bancar pentru alte investitii?”, acesta ar fi: "Acum!" Iar daca principala ta retinere este lipsa de cunostinte, un broker iti poate fi de foarte mare ajutor. Inainte de a stabili structura portofoliului, afla care e profilul tau de risc.