Barilul de petrol a inchis miercuri la cel mai inalt nivel de la inceputul anului pe piata din New York, stimulat de o puternica reducere a rezervelor la Cushing, in Oklahoma, un important centru de stocare din Statele Unite, scrie AFP.

Barilul de referinta (WTI) pentru livrarile din martie a castigat 43 de centi pe New York Mercantile Exchange (Nymex), pentru a ajunge la 100,37 dolari. In cursul sedintei, ajunsese pana la 101,38 dolari, un nivel care nu mai fusese atins de la jumatatea lui octombrie.

Potrivit cifrelor departamentului american pentru Energie (DoE), stocurile de petrol au crescut cu 3,3 milioane de barili in saptamana care s-a terminat in 7 februarie, un pic mai mult decat estimarile.

Dar "piata a ignorat aceasta cifra" pentru a se concentra pe alte aspecte ale raportului saptamanal al autoritatilor americane, si in primul rand asupra scaderii rezervelor din Cushing, noteaza Bart Melek, de la TD Securities. Acestea s-au redus cu 2,7 milioane de barili, dupa o reducere de 1,5 milioane in saptamana precedenta.

Cursul a fost sustinut si de anuntul unui nivel record de importuri de petrol in cazul Chinei, in ianuarie, de 6,63 milioane barili pe zi, cu 11,9% mai mult decat in urma cu un an si cu 5,2% in plus fata de decembrie. Acest avans intareste perspectivele pozitive ale cererii din China, al doilea consumator mondial de aur negru