Paul Prisecaru a inceput sa investeasca la bursa pentru a-si demonstra o teorie: un bun economist este automat si un bun investitor. "Am gresit profund", crede acum dupa sapte ani experienta, dintre care majoritatea in plina criza financiara.

Paul PrisecaruFoto: Tradeville

Paul Prisecaru, 32 ani, de profesie economist, s-a apucat de bursa imediat ce a avut un "excedent bugetar", cu o invistie initiala de zece mii de euro. "Prima data cand m-am gandit ca as putea investi la bursa a fost in liceu. In facultate, gandul acesta a revenit, dar a ramas problema banilor. Dupa ce m-am angajat si am intrat pe "excedent bugetar", am deschis "la fix", adica in toamna lui 2007, primul cont de tranzactionare. Am devenit investitor incercand sa-mi masor utilitatea practica a cunostintelor de economie, nu doar pentru a obtine venituri suplimentare. Rationamentul a fost simplu: daca sunt un bun economist, inseamna ca e legitim sa cred ca o sa fiu un bun investitor. Am gresit profund! Nici macar nu e nevoie sa fii economist ca sa ai succes la bursa. Din contra, un studiu realizat in SUA a demonstrat ca portofoliile profesorilor din domeniul financiar au performante net inferioare indicilor bursieri," povesteste investitorul.

Dupa BVB, Prisecaru "si-a masurat fortele" pe bursa americana

Prima investitie a fost in cele mai lichide actiuni (blue-chips-uri) de la Bursa de Valori Bucuresti. "S-a evaporat aproape in totalitate pe parcursul lui 2008. Priveam hipnotizat la extrasele de portofoliu si vedeam cum se duc banii fara sa inteleg ce trebuie sa fac. Pe mine m-a ajutat mult cartea lui Benjamin Graham, "Investitorul inteligent". Este cartea ideala de citit atunci cand piata se afla la extreme. In primavara lui 2009 am scos ce mai aveam la banca si am investit in actiuni la companii care valorau mai mult moarte decat vii. In mai putin de un an aveam peste 200% - 300% profit", spune Prisecaru.

Urmatorul pas a fost "migrarea" catre bursa americana despre care spune ca acolo se tranzactioneaza viitorul omenirii. "In 2010 am decis sa imi masor fortele si pe cea mai dura piata bursiera, cea din SUA, unde ai cel mai larg orizont investitional din lume: biotehnologie, nanotehnologie, telecomunicatii, robotica sau brand-urile de dimensiune planetara. Primele actiuni pe care le-am cumparat in SUA au fost: Visa, Apple si Gilead Sciences. In afara de Apple, care mi-a adus un profit consistent, la celelalte doua am intrat prea devreme si am fost fortat sa vand in pierdere, desi ulterior ambele companii au explodat efectiv pe bursa americana. Decizia de a cumpara actiuni Apple a fost bazata exclusiv pe pricipiile enuntate de Peter Lynch in cartea sa "One Up On Wall Street": am cumparat un produs, am fost impresionat de el si am decis sa investesc in actiunile companiei care il produce", povesteste increzator Prisecaru.

Psihologie de investitor

Studiile psihologilor specializati in finante comportamentale spun ca, in medie, o pierdere se resimte de doua ori mai mult in plan psihologic decat un castig de aceeasi dimensiune. Prisecaru crede ca raportul este chiar mai mare. "Chiar daca am castigat mult mai mult decat am pierdut de cand investesc la bursa, pierderile sunt mult mai vii in memorie. Nu o sa uit niciodata toamna lui 2008. A fost cea mai buna lectie pe care am primit-o si a venit in cel mai bun moment posibil, adica exact la inceput cand nu ai mare lucru de pierdut si inveti ca exista si crahuri, dar si viata dupa ele", povesteste investitorul.

Raportandu-se la propria experienta de tranzactionare, spune ca este esential controlul psihologic, pentru ca "piata nu are nimic cu tine si nimanui nu-i pasa cu ce pret ai cumparat, cu cat ai vandut si la ce companie ai actiuni. Sentimentele sunt doar o piatra de moara de gatul investitorului."

Despre viata unui investitor la bursa spune ca nu este deloc asemeni stereotipului prezentat la televizor (om la costum, permanent agitat), ci din contra "nu conteaza cine esti, cum te cheama, cum te imbraci, cu ce te ocupi, ce varsa ai sau ce-ai facut in trecut. La bursa esti un anonim. La bursa concurezi cu unii dintre cei mai bine pregatiti si informati oameni din lume, cu cele mai mari banci si fonduri de investitii, iar satisfactia pe care o ai cand bati piata intr-un an este ceva care nu se poate masura in bani".

Factorii de succes

Prisecaru este de parere ca esential pentru succesul la bursa este diversificarea. Considera ca "portofoliul optim pentru un mic investitor este intre 5 si 15 actiuni, detinute pe 2-3 piete, cu expunere la 3-7 domenii sau sectoare ale economiei, dar acestea sa nu fie puternic corelate intre ele". In opinia lui, prea putina diversificare inseamna risc excesiv, prea multa echivaleaza cu transformarea portofoliul intr-un fond mutual, fara a avea insa capacitatea de a urmari atent fiecare pozitie. Un factor in plus este si studiul individual, pentru ca la fel ca in alte domenii, nu poti sa fii profesionist daca nu studiezi intens, daca nu citesti cartile si articolele esentiale. Are sio recomandare: seria de carti de interviuri cu traderi (Market Wizards), scrisa de Jack Schwager.

Si alegerea brokerului este importanta. Pasionat de Formula 1, Prisecaru descrie calitatile pe care trebuie sa le aiba acesta: "La fel cum monopostul face diferenta dintre doi piloti de Formula 1 care au valori apropiate, la valoare egala a investitorilor, calitatea serviciilor de brokeraj poate fi decisiva". El a ales casa de brokeraj Tradeville, despre care spune ca: "Experienta mea cu Tradeville poate fi rezumata foarte usor prin analogia cu o masina performanta. Platforma oferita de Tradeville este similara cu optiunile pe care ti le ofera o masina de lux: ai la dispozitie toate instrumentele de care ai nevoie, plus cele de care nu iti dai inca seama ca ai nevoie, iar tu trebuie doar sa iei decizii".

Afla ce fel de investitor esti facand testul acesta si apoi vezi cum poti avea un portofoliu diversificat in functie de interesul si profilul de risc aici.