Wall Street a terminat pe pierdere marti, intrand pe rosu la finalul sedintei, pe fondul temerilor lagate de situatia din Irak, care au anulat cifrele economice incurajatoare: Dow Jones a scazut cu 0,70% iar Nasdaq cu 0,42%, scrie AFP.

Potrivit rezultatelor definitive, Dow Jones Industrial Average a cedat 119,13 puncte, la 16.818,13 puncte, iar Nasdaq, cu dominanta tehnologica, 18,32 puncte, la 4.350,35 puncte.

S&P 500 a cedat si el 0,64% sau 12,63 puncte, la 1.949,98 puncte.

Aflata la niveluri record la inceputul sedintei, pe fondul unor cifre mai incurajatoare decat estimarile in ceea ce priveste moralul gospodariilor americane si avansul vanzarilor de locuinte noi in Statele Unite, indicii new-yorkezi au intrat brusc pe rosu spre inchiderea zilei.

La orginea miscarilor de vanzare s-au aflat temerile geopolitice sporite, potrivit analistilor.

"Informatii de presa au vorbit despre un atac efectuat de avioane siriene in Irak", in vestul tarii, a explicat Mace Blicksilver, de la Marblehead Asset Management, citand un articol din Wall Street Journal, care evoca moartea a cel putin 50 de persoane.

Cuprinse de haos, Irakul, dar si Siria raman in centrul preocuparilor, investitorii temandu-se de impactul unei escaladari a violentelor in Orientul Mijlociu asupra pretului petrolului si a cresterii economice mondiale.

Unii analisti cred insa ca reculul pietei a fost generat de ratiuni tehnice.

"Investitorii nu cauta decat o scuza pentru a incasa cateva profituri avand in vedere nivelul foarte ridicat al pietei din prezent", spune Michael James, de la Wedbush Securities.

O serie de indicatori bine primiti in cursul diminetii pareau sa promita o sedinta pe verde, care a fost interupta insa de o miscare brusca de vanzari.

"Aceste cifre arata ca economia merge mai bine decat in trimestrul precedent", a notat Greenhaus.

Moralul gospodariilor s-a imbunatatit net in iunie, potrivit indicelui increderii consumatorilor publicat de Conference Board, indicele atingand cel mai inalt nivel din ianuarie 2008. Vanzarile de locuinte noi au crescut cu 18,6% in mai, comparativ cu luna precedenta.

Cu toate acestea, progresia pretului locuintelor a incetinit in aprilie, chiar daca acesta a ramas in crestere pentru a 27-a luna consecutiv.