Wall Street a terminat pe rosu sedinta de marti, dupa masurile anuntate de Statele Unite pentru a lupta impotriva exilului fiscal al multinationalelor si dupa raidurile aeriene americane in Siria: Dow Jones a pierdut 0,68% iar Nasdaq 0,42%, scrie AFP.

Potrivit rezultatelor definitive, Dow Jones a scazut cu 116,81 puncte la 17.055,87 puncte iar Nasdaq cu 19,00 puncte, la 4.508,69 puncte.

Indicele extins S&P 500 a pierdut 0,58%, respectiv 11,52 puncte, la 1.982,77 puncte.

Ezitanta intr-o parte a sedintei, piata din New York a cedat in fata unei miscari de vanzari pe o piata cuprinsa de nervozitate. Indicele VIX, denumit "indicele fricii" si care masoara volatilitatea schimburilor, a rescut cu 9%.

In fata unei recente multiplicari a operatiunilor multinationalelor americane care constau in externalizarea artificiala a veniturilor, pentru a scapa de fiscul american, administratia Obama a decis sa actioneze, o serie de masuri fiind anuntate luni pentru a face mai dificile aceste demersuri, in special in sectorul farmaceutic, care a inregistrat pierderi puternice.

Pentru a-si reduce povara fiscala, producatorul american de aparatura medicala Medtronic a anuntat in iunie achizitia concurentului sau Covidien, cu sediul in Irlanda, unde impozitul pe profit este mult mai redus fata de SUA (12,5% fata de 35%).

Laboratorul farmaceutic american AbbVie a incheiat in iulie un acord cu britanicii Shire, cotati la Londra, dar cu sediul in Irlanda, pentru o achizitie.

In sectorul agro-alimentar, brokerii au sanctionat grupuri precum lantul american de hamburgeri Burger King, care doreste sa achizitioneze cafenelele canadiene Tim Hortons pentru a crea un holding cu sediul in Ontario, Canada.