Organizatiile de investitori romani si straini grupate in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei se declara, luni, ingrijorate de cea mai recenta varianta a proiectului Ministerului Finantelor Publice de modificare a Legii pietei de capital, prin care se mentine un prag de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare (SIF).

Criticile Coalitiei se refera la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, postat de MFP pe site-ul oficial in 28 noiembrie.

"Una dintre modificarile care ne ingrijoreaza este scoaterea din proiect a prevederilor referitoare la conditiile de cvorum pentru desfasurarea adunarilor generale ale actionarilor la SIF-uri, precum si a celor referitoare la eliminarea pragului de detinere din capitalul social al SIF-urilor, prevederi care se regaseau in versiunea initiala a proiectului de lege, discutata si agreata cu actorii din piata si cu reprezentantii Comisiei Europene", arata CDR, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In context, investitorii recunosc ca proiectul de lege al MFP "reuseste, cu succes," eliminarea birocratiei excesive din piata de capital, insa arata ca pragurile de detinere de actiuni la SIF-uri reprezinta "restrctii artificiale" pe piata de capital.

"O reforma substantiala si urgenta a legislatiei pietei de capital locale, care sa permita trecerea sa de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta (conform calendarului de evaluare stabilit de catre MSCI, asa dupa cum este detaliat in expunerea de motive), implica in mod necesar nu doar eliminarea birocratiei excesive, ceea ce reuseste cu succes acest proiect de lege, ci si a restrictiilor artificiale, in categoria carora intra si pragurile de detinere, si imbunatatirea conditiilor de acces pe piata de capital din Romania pentru toti investitorii deopotriva", se mai arata in comunicatul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Presa a relatat ca, intr-un proiect initial al MFP, de modificare a legii pietei de capital, se prevedea eliminarea pragurilor de detinere de actiuni de 5% din capitalul social al SIF-urilor.

Intre timp, insa, MFP a modificat proiectul de lege de modificare a legii pietei d ecapital, eliminand prevederile privind renuntarea la pragul de detinere la SIF-uri, reclama Coalitia.

Potrivit notei de fundamentare, a proiectului sau de lege, MFP prevede "modificarea pragului de detinere a actiunilor emise de operatorii de piata, actualul prag de 5% creand blocaje in functionarea acestor entitati si influentand negativ piata de capital locala".

Proiectul MFP prevede un prag de 20% din totalul drepturilor de vot in adunarile generale ale actionarilor operatorilor de piata.

"Niciun actionar al unui operator de piata nu poate detine, direct sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot", prevede proiectul MFP. In legea 297/2004,aflata in vigoare, limita este de 5%.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este alcatuita din reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania, precum Camera de Comert Americana in Romania - AmCham Romania, Consiliul Investitorilor Straini - FIC, Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR), Romanian Business Leaders-RBL, camere de comert bilaterale sau reprezentante comerciale ale unor state membre UE, din SUA si Canada.