New York Stock Exchange a continuat sa scada luni, dupa o scurta incercare de revenire a pietei dupa una din cele mai dificile saptamani din ultimii doi ani: Dow Jones a scazut cu 0,58%, iar Nasdaq cu 1,04%.

Dow Jones a cedat 99.99 de puncte si a coborat la 17.180,84 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a coborat cu 48.44 puncte la 4.605,16 puncte.

Si S & P 500 a scazut cu 0,63% sau 12.70 puncte la 1.989,63, incheind sub pragul psihologic de 2.000 de puncte pentru prima data de la sfarsitul lunii octombrie.

"Se pare ca suntem ostaticii caderii libere a pretului la titei, chiar daca continua sa soseasca in piata cifre bune din economia americana", a sintetizat sesiunea analistul Mace Blicksilver de la Marblehead Asset Management, potrivit AFP.

Preturile la petrol tranzactionate pe bursa de la New York au scazut din nou luni cu 1,90 de dolari pe baril coborand la 55.91 dolari/ baril, un minim care nu s-a mai inregistrat din mai 2009, in urma declaratiilor Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ca nu vor reduce extractia de titei, potrivit AFP.

"Exista o multime de speculatii care trag piata in jos. Astazi, cauza principala a scaderii o reprezinta refuzul OPEC de a lua in considerare orice actiune este de a reduce productia.", a declarat analistul Carl Larry de la Frost & Sullivan.

Secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a aparat strategia organizatiei, declarand duminica la Dublin, ca diferenta dintre cerere si oferta nu explica prabusirea preturilor, in timp ce organizatia si-a pastrat plafonul de productie neschimbat la 30 de milioane de barili pe zi .

"S-ar putea crede ca OPEC vrea sa vada cat de departe se poate merge in situatia actuala," au declarat si analistii de la Commerzbank.