Londra, Lisabona, Paris, Frankfurt, Milano, Atena, Madrid, Atena ... Toate bursele europene au fost puternic afectateluni de incertitudinile cu privire la viitorul Greciei in zona euro, de pretul petrolului, care nu inceteaza sa scada si de amenintarea de deflatie in Europa. Indicii majori, cum ar fi indicele francez CAC 40 si cel german Dax au suferit pierderi insemnate, potrivit AFP.

UPDATESi Wall Street a suferit pierderi grele luni, Dow Jones pierzand 1,86%, iar Nasdaq 1,57%.

Bursa din Paris a incheiat in scadere accelerata sesiunea de luni, cu o pierderede -3.31%. CAC 40, care reflecta cele mai mari 40 de companii listate, a pierdut 140.93 puncte si a coborat la 4.111,36 puncte.

Printre alte piete europene, Frankfurt a scazut cu 2,99%, Londrcu cu 2%, Milano cu 4,92% si Madrid cu peste 3%.

Bursa din Atena a inchis in scadere cu aproape 6%. Indicii bursieri ai Athex au inchis in scadere sedinta de astazi, cu aproximativ 6%, potrivit Bursa. Astfel, indicele compozit GD a inchis in scadere cu 5,63%, pana la 789,2 puncte, FTSE (indicele celor mai importante 25 de companii din punct de vedere al capitalizarii) cobora cu 5,7%, catre 252,7 puncte iar FTSEA, indicele general al tuturor companiilor listate la bursa ateniana, se diminua cu 5,67%, spre 607,8 puncte.

"Aceasta este randamentul real in ceea ce priveste volumul de tranzactionare si se anunta un inceput dificil de an", a comentat Xavier Villepion, de la HPC, potrivit AFP.

Evolutia pretului petrolului si-a continuat caderea pe bursa din New York, atingand cel mai scazut nivel din aproape sase ani,iar stocurile de petrol sunt serios diminuate.

Dupa sase luni de scadere, cotatiile petrolului au cazut luni pentru prima oara in aproape sase ani sub pragul de 50 de dolari pe baril la New York, in timpul sesiunii de tranzactionare, dar au inchis in final la 50.04 dolari pe baril WTI suferind o pierdere de 2.65 dolari.

Alegerile din Grecia si posibila iesire a tarii din zona Euro este un alt factor major de ingrijorare in piete, in timp ce moneda euro se scufunda sub 1.20 dolari.

Euro a cazut luni sub pragul de 1,20 dolari, pentru prima oara in aproape noua ani, sanctionat de o piata ingrijorata de lipsa de vigoare a cresterii europene si a temerilor legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro, scrie AFP.

Moneda europeana, care era cotata la 1,2097 dolari in 31 decembrie, a cazut luni la 1,1864 dolari, cel mai redus nivel din martie 2006.

Reculul a fost accentuat luni in urma unei informatii de presa potrivit careia cancelarul german Angela Merkel ar fi pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro in cazul in care la putere ajunge stanga radicala Syriza.

Aceste incertitudini sunt putin propice dezvoltarii afacerilor pe batranul continent, dar reducerea euro are si aspecte pozitive.

Ea sustine competitivitatea produselor exportate de Zona Euro si deci industria europeana, fiind dorita nu doar de responsabilii politici, precum Franta, ci si de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

Si bursa de la New York a inregistrat o scadere majora luni, purtata de o piata foarte volatila, de scaderea pretului titeiului de indoiala in ceea ce priveste viitorul Greciei in zona euro, potrivit AFP.

Dow Jones a scazut cu 1,86% sau 331.34 puncte la 17.501,65 puncte, dupa ce a a ajuns si la -2 % in timpul sesiunii.

Nasdaq a scazut 1,57%, sau 74.24 puncte la 4.652,57 de puncte.

Si S & P 500, cel mai urmrit indice de investitorii profesionisti, a scazut cu 1,83%, sau 37.62 puncte, la 2.020,58 de puncte.