Wall Street a inchis neconvingator pentru a doua sesiune consecutiv, piata ramanand afectata de lipsa de progrese concrete in cazul negocierilor Grecia-UE: Dow Jones a pierdut 0,24%, dar Nasdaq a castigat 0,37%.

Dow Jones a scazut cu 44.08 de puncte la 17.985,77 puncte, in timp ce Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a crescut usor cu 18.34 puncte la 4.924,70 puncte continuand astfel sa evolueze la niveluri fara precedent in ultimii cincisprezece ani.

S & P 500, monitorizat atent de catre investitori, a cedat 0,11%, sau 2,23 puncte la 2.097,45 de puncte.

"Volumele de tranzactionare sunt foarte mici si exista intotdeauna in fundal tragicomedia greca", a explicat Gregori Volokhine de la Meeschaert Financial Services. "Fara a fi decisiva, problema greaca este o sabie a lui Damocles, care impiedica piata sa fie mai activa.", a mai declarat analistul.

Guvernul de la Atena a prezentat oficial o cerere de prelungire de sase luni a acordului sau de imprumut cu Zona Euro, promitand sa isi onoreze toate datoriile si sa nu ia masuri unilaterale care ar putea submina tintele fiscale convenite, reiese dintr-un documenta vazut de Reuters.

Mai exact, Grecia a solicitat o prelungire a asa-numitul "Master Financial Assistance Facility Agreement" incheiat cu Zona Euro, dar prelungirea nu se refera si la conditionalitatile acceptate pina acum de Grecia (reforme), ci doar la imprumutul de care guvernul grec are nevoie pentru a nu intra in incapacitate de plati.

Ministerul de Finante german acuza insa ca Atena nu propune "solutii substantiale".

Si fostul presedinte francez Valery Giscard d'Estaing crede ca Grecia ar trebui sa iasa din Zona euro printr-un "exit prietenos" deoarece "nu isi poate rezolva probleme decat daca revine la o moneda devalorizata", scrie AFP.

"Chestiunea fundamentala este de a sti daca economia greaca poate reporni si prospera cu o moneda atat de puternica precum euro. Raspunsul este evident negativ. Dar in loc sa ne concentram pe acest subiect de fond si sa-i raspundem, europenii se focalizeaza pe datoria greaca", declarat Giscard d'Estaing, intr-un interviu publicat joi de Les Echos.

Potrivit fostului presedinte francez (1974-1981), "Grecia nu isi poate rezolva astazi problemele decata daca revine la o moneda devalorizata". "Ar trebui deci sa avem in vedere acest scenariu foarte calm, la rece, chiar in interesul Greciei. Este absurd sa spui ca ar fi vorba de un esec al Europei".