Temerile cu privire la inflatie nu s-au confirmat odata cu publicarea indicelui preturilor de consum aferent lunii trecute. Dolarul nu a avut miscari semnificative in raport cu celelalte valute, iar piata de capital a terminat ziua de tranzactionare pe minus.

Joi, 15 noiembrie, se astepta sosirea indicelui preturilor de consum (CPI) din Statele Unite. La ultima intrunire a Federal Reserve, de pe 31 octombrie, in declaratia ce a insotit scaderea ratei dobanzii era mentionat din nou riscul cu privire la inflatie. Insa sosirea CPI, conform asteptarilor de 0,2%, nu ofera sprijin temerilor oficialilor Fed.

Un lucru pozitiv pentru piata de capital si un aspect negativ pentru dolar. Insa, reactiile din piata au fost aproape “pe dos”.

Pe bursa valutara, sosirea CPI nu a produs decat miscari anemice pe cotatiile eur/usd si gbp/usd, singura pereche cu miscari mai ample fiind usd/jpy, care a avut un range de 100 de pipsi. Este de inteles lipsa de reactie pe care investitorii din forex au avut-o la aflarea CPI tinand cont ca pana acum cotatiile principale au atins nivele record pe fondul vinzarii masive a dolarului.

Un indice al preturilor de consum care nu vine peste estimarile analistilor nu creeaza premisele maririi ratei dobanzii la valuta respectiva pe motiv de inflatie. Principalele perechi valutare au inchis ziua astfel: eur/usd la 1,4615, gbp/usd la 2,0447 si usd/jpy la 110,30.

In piata de capital din Statele Unite s-a tranzactionat asemanator zilei de ieri, cu mentiunea ca inainte de deschiderea de joi contractele futures pe indici erau pe minus. Ziua de tranzactionare a decurs dupa acelasi pattern: piata in range si scadere masiva pe final de sedinta. Insa indicele preturilor de consum nu a fost totul pentru piata de capital.

Ce a mai fost? Ei bine, daca as lasa puncte de suspensie la aceasta intrebare sunt convins ca toata lumea ar completa cu: sectorul financiar, mai exact un nou write-down. Si... raspuns corect!

Astazi a fost randul Barclays sa raporteze un write-down de 2,7 miliarde de dolari. Cu mult sub cele 10 miliarde de dolari cat se zvonea in piata saptamana trecuta. De asemenea, UBS este in atentia pietei dupa ce The Wall Street Journal a scris ca este posibil sa aiba un write-down de 7 miliarde de dolari.

La acestea s-a mai adaugat si remarca de la conferinta organizata de Merrill Lynch, facuta de John Stumpf, CEO al Wells-Fargo, prin care mentiona ca sectorul imobiliar inca nu a atins minimul si ca actualele conditii ale crizei sunt printre cele mai dificile din istorie. Drept urmare? Sectorul financiar a scazut in sedinta de joi cu 3,1%.

Indicii pietei de capital au terminat astfel: Dow Jones Industrial Average la 13,110, -120,96 puncte, adica -0,9%, S&P 500, 1,451 puncte, -1,3% si Nasdaq Composite la 2,618 puncte, -1%.

Mai tineti minte cresterea de marti a pietei de capital cu mai bine de 300 de puncte? Este posibil ca maine sa ne intrebam daca ea chiar a existat! Zic acest lucru pentru ca la felul cum s-a tranzactionat, suportul de aceasta saptamana la 12,981 pe Dow Jones Industrial Average ar putea sa fie retestat si chiar spart.

Imi bazez aceasta afirmatie pe faptul ca stirile din ultimele zile, in care au avut loc scaderile, nu au fost atat de negative.

Iar acest lucru ar putea fi un semnal de tipul “the dog didn’t bark”