Fondurile de investitii au ajuns la active nete record de peste 23 miliarde de lei la finalul primului trimestru, cu peste 10% mai mari fata de anul precedent, potrivit datelor raportate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Ratele dobanzii la depozitele bancare au fost depasite de cele mai multe dintre randamente obtinute de fondurile de investitii. Acestea au redevenit o optiune pentru romani.

Dragos Darabut, director general Vanguard Asset ManagementFoto: Hotnews

Cel mai cunoscut din Romania este Fondul Proprietatea creat de stat pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate. Fondul este listat la Bursa de Valori Bucuresti, iar din 29 aprilie este mai accesibil strainilor prin listarea pe bursa londoneza. Devine mai profitabil Fondul Proprietatea dupa listarea de la Londra? Despre cum sa alegi fondul de investitii si care sunt pasii de urmat, ati discutat online cu Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management.

  • Care sunt tipurile de fonduri de investitii in care pot investi romanii?
  • Cu ce este diferit un fond tranzactionat la bursa de unul nelistat?
  • Din ce obtine profit un fond de investitii?

Nota:

  • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana

Despre Vanguard Asset Management

Cu o experienta de peste 15 ani in administrarea fondurilor de investitii, Vanguard Asset Management ofera investitorilor posibilitatea de a investi atat pe bursa locala de actiuni, cat si pe pietele financiare din intreaga lume prin intermediul a doua fonduri: ETF BET Tradeville si Global Investing Fund. Compania este singura din Romania care administreaza, incepand cu 29.08.2012, un fond deschis de investitii care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti. ETF BET Tradeville replica structura si performanta principalului indice bursier, BET, destinat atat investitorilor individuali care vor sa isi diversifice economiile prin acumularea constanta de unitati de fond, cat si investitorilor institutionali, interni si internationali, care cauta expunere la costuri reduse. Global Investing Fund este un fond administrat activ in baza unor strategii "global macro". Managerii de fond construiesc expunere pe pietele globale de actiuni, valute si marfuri in functie de contextul macroeconomic. Fondul este apropiat de ceea ce americanii numesc "hedge fund" si foloseste o structura de cost care incurajeaza performanta.