Actiunile chinezesti au consemnat vineri cea mai mare cadere din ultimele cinci luni, indicele principal ajungand la limita trendului negativ (bear market), dupa ce investitorii si-au redus portofoliile bursiere iar Morgan Stanley s-a adaugat corului de analisti ce avertizeaza ca s-a ajuns la niveluri prea mari.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Shanghai Composite Index a scazut cu 7,4%, pana la 4.192 puncte, ajungand la un minus de 19 procente fata de maximele acestui an.

Cotatiile futures au coborat cu 10%, limita zilnica maxima permisa, iar indicele de baza de pe bursa secundara de la Shenzen s-a scufundat cu 20% fata de varful atins in 2015.

De asemenea, indicatorul ce masoara volatilitatea burselor locale a atins cel mai inalt nivel din ultimii sase ani.

Piata bursiera de 8,8 trilioane de dolari a Chinei s-a prabusit in clasamentele de performanta globale direct de pe prima pozitie pe ultima, fiind in pericol sa incheie cea mai longeviva piata bull (cu preturi in general in crestere), de cand Partidul Comunist a introdus tranzactiile cu actiuni in 1990.

Morgan Stanley isi sfatuieste clientii sa se abtina in a cumpara actiuni chinezesti si apreciaza ca maximul atins de indicele Shanghai Compozite pe 12 iunie a reprezentat probabil varful valului de cumparari.

“Aceasta probabil ca nu este o cadere in care sa cumperi (actiuni)”, spune Jonathan Garner, strateg sef pentru Asia si piete emergente in cadrul filialei Morgan Stanley din Hong Kong, citat de Bloomberg.

El a explicat ca Morgan Stanley apreciaza ca probabil varful ciclului de crestere din Shanghai si Shenzhen a avut deja loc.

Indicele de baza din Shanghai a crescut cu 106% in ultimul an in conditiile in care cumpararile in marja (prin care investitorul se imprumuta practic de la casa de brokeraj pentru a lua mai multe actiuni) au atins un nivel record iar investitorii au pariat ca stimularea monetara va revigora cea mai slaba expansiune economica a Chinei din ultimele doua decenii.

Piata “bull”, care vineri a atins o durata de 935 de zile, este de peste cinci ori mai longeviva decat precedentele valuri de crestere.

Vinerea neagra

Caderea de vineri a avut in prim-plan companiile mici si pe cele de tehnologie, tocmai cele care fusesera vedetele cresterii, “campioana” la nivel mondial ce a tinut pana la mijlocul lunii iunie.

Indicele ChiNext a scazut cu 8,9%, ceea ce inseamna ca este cu 27% mai jos fata de maximul atins pe 3 iunie.

Scaderile din cadrul indicelui Shanghai Composite au fost cvasi-generale, cu o ratie de 44 de actiuni in scadere la una pe crestere. Scaderea saptamanala totala a indexului este de 6,4%, si se adauga la cea de 13 procente de saptamana trecuta, cea mai mare de la debutul crizei financiare globale.

Indicele CSI 300 al celor mai mari companii din China a scazut si el cu 7,9% vineri.

In conditiile in care datele economice sau anunturile companiilor nu apar a fi generat plonjonul bursier de vineri, unii investitori spun ca exista semne ale retragerii traderilor care lucreaza cu leverage.

Soldul cumpararilor in marja de pe bursa din Shanghai scazuse joi pentru a patra zi consecutiv, pana la 1,42 trilioane yuani (229 miliarde de dolari).

Corectia are la baza vanzarea actiunilor luate in marja, a spus Bloomberg Fancis Lun, director executiv al Geo Securities din Hong Kong.

Pietele bursiere trec printr-o „auto-corectie”, a declarat Zhang Xiaojun, purtator de cuvant al Comisiei de reglementare a pietei de capital, la o conferinta de presa saptamanala tinuta dupa inchiderea sedintei de tranzactionare. Beneficiile reformelor sunt aceleasi, iar lichiditatea va ramane mare, a adaugat acesta.

Ingrijorarea ca lichiditatea monetara se va restrange a fost, si ea, unul din motoarele scaderilor din aceasta saptamana pentru ca banii investitorilor s-au dus pe noile actiuni vandute pe bursa in conditiile in care banca centrala s-a abtinut in a relaxa politica monetara, dezamagind unii analisti, ce anticipasera o taiere a dobanzilor sau a reducere a rezervelor monetare obligatorii.

Jiang Chao, strateg al Haitong Securities, a declarat ca, dupa intalnirile cu managerii de fonduri de investitii din ultima saptamana, a ajuns la concluzia ca autoritatile statului „sunt toate in deruta” in privinta directiei burselor.

„Multi spun ca prefera sa marcheze acum profiturile, decat sa castige in a doua parte a anului, deoarece au facut destui bani in prima jumatate”, a declarat Chao citat de Reuters.

Orice prabusire bursiera ar avea implicatii majore in planurile Beijingului de a-si deschide si mai mult pietele financiare, mai ales intentia iminenta de a lega bursa din Hong Kong de cea din Shenzen.

Ar putea avea, de asemenea, implicatii pentru intreaga economie din cauza participarii masive a micilor investitori pe bursa, desi Beijingul are in arsenalul sau masuri pe care le poate lua daca apare riscul unui efect de domino.