Criza din Grecia a afectat pietele asiatice, care au deschis saptamana in scadere. Bursa din Tokyo a pierdut 2,25%, cea din Seul 1,17%, Taipei 1,70%, iar Hong Kong 1,46%. Si bursa din Sydney a scazut cu 1,62%. Cresteri s-au inregistrat doar pe bursele din China continentala (fara cea din Hong Kong), care fusesera afectate de scaderi puternice, de peste 7%, vinerea trecuta, informeaza AFP.

Grecii vor putea retrage doar 60 de euro pe zi iar bancile vor ramane inchise pana pe 7 iulie, adica dupa doua zile dupa referendumul anuntat de Alexis Tsipras si aprobat de parlament. Banca Centrala Europeana a decis sa inghete furnizarea de lichiditate de urgenta (ELA) la nivelul de vineri, actiune acuzata duminica seara de premierul grec Alexis Tsipras, care spune ca din acest motiv Banca Greciei este fortata sa impuna o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de numerar. Bursa din Atena va fi inchisa si ea luni si, probabil, si in zilele urmatoare. Consiliul de Stabilitate Financiara grec a recomandat inchiderea bancomatelor luni si limitarea retragerilor la 60 de euro pe zi de marti cand vor fi redeschise, a declarat pentru Reuters o sursa ce a participat la intalnirea Consiliului. Limita se va aplica detinatorilor de carduri emise de bancile grecesti. Detinatorii de carduri straine vor putea scoate limita stabilita de bancile lor, a spus sursa citata.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au respins sâmbătă solicitarea autorităţilor de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

"Respingerea cererii guvernului grec pentru o scurta extindere a programului este fara precedent pentru standardele europene, punand sub semnul intrebarii dreptul suveran al poporului de a decide", a spus Tsipras intr-un discurs televizat la adresa natiunii, duminica. "Aceasta decizie a condus la faptul ca Banca Centrala Europeana a limitat lichiditatea disponibila pentru bancile grecesti si a fortat banca centrala a Greciei sa sugereze o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de bani din banci."