Spectaculosul crah bursier din China vine intr-un moment foarte nepotrivit pentru pietele financiare si risca sa afecteze cresterea mondiala, dar nu pare inca sa anunte o criza financiara mondiala, scrie AFP.

"Izbucnirea a ceea ce a devenit in mod clar o bula a pietei bursiere (...) este ingrijoratoare", spunea joi Olivier Blanchard, economistul sef al FMI, care crede insa ca incetinirea activitatii economice in aceasta tara este "sanatoasa", pentru a evita o supraincalzire.

Izbucnirea acestei bule, cu o scadere de 30% in mai putin de o luna, este atent analizata de mai multe zile de investitorii din intreaga lume, chiar daca pentru moment are putine consecinte vizibile in afara Chinei. Recenta revenire a burselor chineze a atenuat usor tensiunile.

Piata bursiera chineza este inca putin deschisa restului lumii si dificil de accesat de catre investitorii internationali, ceea ce limiteaza riscul de contagiune.

Este insa o veste proasta pentru economie, deoarece bursa contribuie la finantarea companiilor si ultimele evenimente ar putea avea consecinte asupra cresterii.

"Pentru moment este o problema chineza dar dupa parerea mea exista deja repercusiuni asupra restului zonei asiatice", iar riscul este sa devina "o problema sistemica mergand dincolo de China", rezuma economistul francez Christian de Boissieu, intr-o conferinta a Autoritatii franceze a pietelor financiare.

Dar, pentru moment, o criza asemanatoare cu Lehman Brothers sau cea care a lovit Asia la finele anilor 1990 pare exclusa.

"Autoritatile chineze fac totul pentru stabilizarea situatiei", precizeaza Guillaume Tresca, analist pentru tarile emergente la Credit Agricole CIB, in opinia caruia aceste probleme "nu ar trebui sa fie un factor declansator al unei mari crize".

Interventia in curs a autoritatilor chinezesti pentru a stopa caderea pietelor pare sa dea primele rezultate si investitorii par a fi linistiti de primele semne de revenire ale burselor.

Lobby-ul bancar international (IIF) considera ca, chiar daca scaderea burselor chineze va continua, riscurile unei crize financiare sau al impactului asupra cresterii "ar trebui sa fie limitate".

Daca indicii bursieri americani si europeni par putin sensibili la seismul din China, situatia afecteaza totusi moralul investitorilor.

Piata datoriilor, mai deschisa spre extern, "a rezistat destul de bine la finalul saptamanii trecute dar acum se simte mai multa atentie", spune Jean-Pierre Brioudes, de la HSBC.