Pretul aurului a coborat luni, pe piata asiatica, la cel mai redus nivel din peste cinci ani, continuand declinul inregistrat vineri in SUA, pe fondul asteptarilor de crestere a dobanzilor in Statele Unite, in timp ce China a dezvaluit un nivel al rezervelor cu mult sub estimarile analistilor.

Lingouri de aurFoto: Agerpres

Contractele futures pentru aurul cu livrare in august au scazut cu 2,3%, sau 25,4 dolari, la 1.106,5 dolari uncia, nivel care nu a mai fost atins din martie 2010, relateaza MarketWatch, citat de Mediafax.

"Aceasta scadere accentuata in primele ore ale tranzactiilor asiatice este un indiciu puternic ca un fond mare de investitii vinde detinerile de aur", a declarat Gnanasekar Thiagarajan, director la Commtrendz Risk Management.

Pretul aurrului a scazut vineri pe piata americana, atingand si acolo un minim al ultimilor cinci ani, la bursa Comex.

China a anuntat vineri detinerile de aur, pentru prima oara in ultimii sase ani. La sfarsitul lunii iunie, rezervele de aur ale Chinei totalizau 53,32 milioane de uncii (1.658 tone aur), fiind cu 57% peste nivelul din aprilie 2009.

Intre alti factori care influenteaza evolutia cotatiilor aurului in ultima perioada sunt datele economice pozitive din Statele Unite, de la statisticile din piata imobiliara pana la preturile de consum, care confirma asteptarile ca Rezerva Federala (Fed) va incepe sa creasca dobanzile in acest an.

Unii analisti considera ca acesti factori au determinat fondurile de investitii sa vanda din detinerile de aur, investitorii fiind sceptici ca pretul aurului va reveni la crestere.