Profitul Apple a crescut cu 38% in al treilea trimestru fiscal, la 10,7 miliarde de dolari, sustinut de vanzarile de iPhone-uri si de dublarea vanzarilor in China, dar actiunile companiei au scazut cu pana la 6,7%, din cauza estimarilor pentru trimestrul curent sub asteptarile analistilor.

In urma cu un an, Apple a obtinut un profit de 7,74 miliarde de dolari.

Veniturile au avansat cu 33% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 49,61 miliarde de dolari. Vanzarile de iPhone-uri au urcat cu 59%, la 31,37 miliarde de dolari, iar pretul mediu de vanzare a crescut cu peste 100 de dolari, la 662,42 dolari, relateaza MarketWatch, citat de Mediafax.

Compania a comercializat 47,5 milioane de aparate iPhone in cele trei luni incheiate pe 27 iunie, cu 35% mai multe comparativ cu anul trecut si de peste doua ori mai multe fata de acum patru ani.

Vanzarile mari au avut loc chiar daca trimestrul al treilea este de obicei mai slab, cumparatorii asteptand noi modele in toamna, cand au loc de obicei lansarile Apple.

In trimestrul al treilea, vanzarile de iPhone-uri au reprezentat 63% din vanzarile totale, comparativ cu 53% in aceeasi perioada a anului trecut.

In trimestrul al treilea, Apple a inceput vanzarea dispozitivelor Apple Watch, primul aparat purtabil al companiei de la introducerea iPad in 2010. Apple nu a prezentat separat vanzarile de smartwatch-uri, pe care le-a inclus in categoria alte produse, alaturi de iPod, Apple TV si Beats.

Vanzarile acestui segment au urcat cu 49%, la 2,64 miliarde de dolari.

Vanzarile de ceasuri au depasit estimarile interne ale Apple, dar compania nu a precizat care sunt aceste estimari. Directorul general Tim Cook a spus ca vanzarile de ceasuri au fost mai bune decat cele ale iPad si iPhone, in acelasi interval de timp. Cook a precizat ca smartwatch-urile sunt disponibile numai in 680 de centre de retail, reprezentand sub 1% din locatiile unde sunt comercializate iPhone-urile.

Pentru trimestrul actual, Apple anticipeaza o marja bruta de profit de 38,5%-39,5%. Veniturile sunt estimate la 49-51 miliarde dolari. Estimarile medii ale analistilor sunt de 51,13 miliarde dolari.