Bursele chinezesti au cazut luni cu peste 8%, cea mai mare scadere zilnica din ultimii opt ani, in conditiile in care revenirea cu ajutorul guvernului a pietelor a fost subminata de marcarea profiturilor, de ingrijorari privind starea economiei si de teama ca politicile fiscale laxe ale Beijingului se apropie de final.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

CSI300, indicele ce include cele mai mari companii listate in Shanghai si Shenzhen a cazut 8,6, pana la 3.818 puncte, iar Shanghai Composite Index a pierdut 8,5%, pana la 3.725 puncte, informeaza Reuters.

Nu este inca foarte clar ce a cauzat caderea rapida din sesiunea de dupa-amiaza. La pranz, cei doi indici consemnasera o scadere de 2,5%.

Demoralizarea din piata a fost accentuata si de datele oficiale de luni care au aratat ca profitul companiilor indutriale a scazut cu 0,3% in iunie, dupa ce in mai crescuse cu 0,6%.

Astfel se pune presiune pe o economie ce cauta sa-si regaseasca elanul, in conditiile in care, potrivit statisticilor facute publice vineri, sectorul manufacturier chinezesc s-a contractat la minimul ultimelor 15 luni in iulie din cauza scaderii comenzilor.