Actiunile chinezesti au avut marti o sedinta agitata, cu oscilatii mari, Beijing-ul incercand din rasputeri sa ajute bursele, ale caror evolutii au accentuat ingrijorarile privind stabilitatea celei de-a doua economii a lumii, informeaza Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Dupa o cadere de peste 8% luni, cea mai mare din ultimii opt ani, autoritatile de reglementare din China au anuntat ca sunt gata sa cumpere actiuni pentru a stabiliza bursele iar banca centrala a injectat bani in pietele financiare, dand de inteles ca va continua relaxarea monetara.

Dupa o sedinta de tranzactionare matinala “la baioneta”, CSI300 indicele celor mai mari companii listate in Shanghai si Shenzhen era la -0,2% la pranz, iar Shanghai Composite Index era cu 1% “pe rosu”.

Ambii indici au pendulat intre pierderi de pana la minus 5% si avansuri de peste 1%.

Sedinta dramatica de luni a naruit cele trei saptamani de calm relativ, obtinut prin interventii guvernamentale masive in care autoritatile au pompat bani in piata si au interzis multor investitori sa vanda.

China a anuntat luni ca este pregatita sa cumpere in continuare actiuni pentru a stabiliza piata de valori si pentru a evita "riscul sistemic", dupa ce indicii bursieri majori au scazut in decursul zilei cu peste 8 procente, cea mai mare scadere pe o perioada atat de scurta de timp inregistrata dupa 2007.

Bursele chinezesti au cazut luni cu peste 8%, cea mai mare scadere zilnica din ultimii opt ani, in conditiile in care revenirea cu ajutorul guvernului a pietelor a fost subminata de marcarea profiturilor, de ingrijorari privind starea economiei si de teama ca politicile fiscale laxe ale Beijingului se apropie de final.