Autoritatea de reglementare a burselor din China a suspendat contul de tranzactionare al fondului american Citadel LLC, primul atac al autoritatii impotriva unui mare investitor strain in razboiul pe care il duce pentru a sprijini pietele de actiuni, aflate in scadere de circa o luna si jumatate, informeaza Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Institutia, ce a declarat razboi vanzarilor short “rauvoitoare", a fost in prima linie a campaniei guvernamentale de a opri dezastrul pe cele doua burse principale, care au scazut cu peste 30% de la mijlocul lunii iunie si pana acum.

Pietele de actiuni din Shanghai si Shenzhen au scazut si luni, subminate de noi ingrijorari privind starea celei de-a doua economii a lumii.

Activitatea din fabricile chinezesti s-a restrans in iulie mai mult decat se estimase, cea mai mare constractie din ultimii doi ani, spulberand sperantele ca economia Chinei se consolideaza.

Citadel nu a spus de ce contul sau de tranzactionare din Shenzhen a fost suspendat, dar o sursa familiara cu situatia a declarat Reuters ca autoritatea de reglementare investigheaza rolul fondului in volatilitatea pietei.

Citadel nu este singurul fond strain prezent in China, iar unele persoane avizate cred ca si alte companii ar putea fi in vizorul Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China.

“Multe din firmele straine care folosesc analize computerizate pentru tranzactionare au fost foarte agresive in stabilirea de pozitii short”, a dezvaluit Reuters o sursa din piata. “Cred ca acestea sunt in pericol, sunt convins de asta”, a adaugat sursa.

Short-selling este metoda prin care vinzi o actiune pe care nu o detii, dar pe care promiti totusi sa o livrezi ulterior cumparatorului. Cei care folosesc tehnica mizeaza pe ieftinirea actiunilor.