UPDATE 11.01 Actiunile europene au crescut joi, influentate de evolutia pozitiva a pietelor asiatice si americane, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Indicele pan-european FTSEurofirst, care se corectase cu 1,9% miercuri, a revenit joi dimineata cu o crestere de 2,4, la fel ca Euro STOXX 50, ce include cele mai importante actiuni europene.

“Revenirea de pe Wall Street si stabilizarea din Asia provoaca intoarcerea pietei. Indicatorii mei pe termen scurt imi spun ca am atins nivelul minim al pietei zilele trecute”, a declarat Reuters Ion Marc Valahu, manager de fond pentru Clairinvest.

FTSEurofirst este inca pe minus 10% in august, iar indicele risca sa consemneze cea mai mare scadere lunara din ultimii patru ani.

Turbulentele burse din China au crescut in prima parte a sedintei de joi, ajutate de puternica revenire de pe Wall Street si de asteparile ca Rezerva Federala a SUA va reactiona la volatilitatea de pe pietele chinezesti prin amanarea majorarii de dobanda asteptate in septembrie, scrie Reuters.

Bursele din China scazusera si miercuri, ducand nivelul pierderilor la un total de 20% in doar cinci zile, ceea ce arata fragila incredere a investitorilor si dubiile privind capacitatea masurilor luate de banca centrala de a stabiliza economia.

Pietele americane nu s-au lasat impresionate miercuri de eforturile Beijingului, dar Wall Street-ul a crescut puternic dupa ce seful filialei Fed din New York a spus ca motivele pentru o majorare de dobanda in septembrie sunt “mai putin convingatoare".

Declaratia a alimentat o crestere de aproape 4% a indicelui Dow Jones Industrial Average, cel mai mare avans zilnic din ultimii patru ani, care s-a simtit joi si pietele asiatice.

Indicele CSI300, ce include cele mai importante actiuni din Shanghai si Shenzhen, era la plus 2,1% dupa sedinta de dimineata, iar Shanghai Composite Index a urcat cu 1,6%.

Cotatiile futures ale CSI300 au crescut cu 3,7 procente, pana la 2.929 de puncte, dar inca se situeaza cu mai mult de 5% sub nivelul indicelui suport, ceea ce inseamna ca investitorii se asteapta la noi corectii.