Puternic afectate de devalorizarea yuanului, la jumatatea lunii august, pietele asiatice cunosc o noua zi de turbulente marti, in conditiile in care ingrijorarile legate de cresterea economica mondiala revin in centrul atentiei, scrie AFP.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Bursa din Tokyo a dat tonul cazand cu peste 3%: la inceputul dupa-amiezii, Nikkei, care a pierdut 18% in ultimele saptamani, ceda 3,50%, iar Topix 3,78%. La fel la Hong Kong, unde indicele compozit Hang Seng pierdea 3,51%, in timp ce Bursa din Shanghai evolua in scadere cu 2%.

Wall Street a inchis prima sedinta a saptamanii pe rosu, Dow Jones cedand 1,92% iar Nasdaq 3,04%.

In centrul ingrijorarile se afla in continuare China: un indicator defavorabil privind industria celei de-a doua economii mondiale a trezit din nou temerile investitorilor.

In acest context, materiile prime pierdeau puternic din pret, cursul petrolului cedand peste un dolar pe baril la New York, luni. Simbol al acestor turbulente, grupul elvetian Glencore ceda 30% la Hong Kong, dupa caderea de luuni, pe piata londoneza, unde atinsese minimul istoric.

"Incetinirea Chinei se extinde la alte economii asiatice, la Brazilia si la Australia, iar slabiciunea tarilor emergente ar putea sa afecteze ansamblul economiei mondiale", a comentat pentru Bloomberg Toshihiko Matsuno, analist la SMBC Friend Securities.

"Nu stim cand temerile pietelor se vor dispersa si, in asteptare, investitorii se orienteaza spre active sigure", renuntand la actiuni si privilegiind o serie de valute refugiu, precum yenul.

Turbulentele de pe pietele materiilor prime au adus pe rosu si gigantii minieri BHP Billiton si Rio Tinto, in scadere cu 6% si, respectiv, 5%.