Calmul de dinaintea furtunii? Urmeaza “saptamana moarta” ce precede ridicarea dobanzilor de catre Rezerva Federala americana pentru prima data dupa iunie 2006, adica dupa noua ani si jumatate, scrie Reuters.

Janet Yellen, secretarul trezoreriei americaneFoto: Flickr / Day Donaldson

Aceasta saptamana va fi una a pozitionarilor de ultima ora pe pietele financiare inainte de preconizata majorare de pe 16 decembrie si a examinarii diferitelor cifre statistice globale, pentru a vedea ce riscuri aduce mutarea Fed.

Ca perspectiva istorica, ultima data cand Fed a majorat dobanzile, Barack Obama era senator debutant, Angela Merkel ocupa de abia jumatate de an functia de cancelar al Germaniei iar Twitter nu fusese lansat inca.

Ceea ce este cel mai remarcabil este ca dupa toti acesti ani Rezerva Federala este cea care iese din linie prin restrangerea politicii monetare.

Un total de 43 de banci centrale si-au relaxat politica monetara anul acesta, inclusiv Banca Centrala Europeana, care si-a infundat saptamana trecuta si mai adanc in teritoriu negativ dobanda pentru depozitele constituite in institutie.

Unele banci centrale din piete emergente, cum este cea a Braziliei, au fost fortate sa “stranga surubul” pentru a-si proteja monedele, iar unii decidenti de politici monetare, precum cei din Banca Angliei, sunt nerabdatori sa puna punct regimului de relaxare monetara.

Dar economia globala - inceata, inegala si cu inflatie minima in multe locuri - a pus capacul pe ceea ce unii economisti numesc normalizare a politicilor.

Acest lucru ar trebui sa se vada clar joi cand Banca Angliei va lua o decizie in privinta ratei bancare. Niciun specialist intervievat pentru un sondaj Reuters nu se asteapta la vreo schimbare de la nivelul minim record de 0,5% ce a ramas neschimbat din martie 2009 si pana acum.

Ultima majorare de dobanda a Bancii Angliei a fost in iulie 2007.

Pietele, intre timp, au devenit dependente de bani ieftini si multi - unul dintre motivele pentru reactia negativa la decizia BCE, cand nu a relaxat politica atat de mult pe cat se astepta.

China, China si iar China

In acest context, principalele date economice ale acestei saptamani ar putea fi cele din China, unde economia are probleme si creeaza valuri in toata lumea din cauza magnitudinii sectorului de import-export al tarii. “

Cifrele privind sectorul manufacturier din noiembrie arata in continuare o activitate slaba, ceea ce ne-a determinat sa supunem revizuirii evaluarea de crestere a PIB de 7%, pentru o reducere”, a transmis ING intr-o nota transmisa public.

“Nu ne asteptam la nimic in statisticile ce vor fi prezentate saptamana aceasta - comert, inflatie si agregate monetare - care sa modifice cadrul existent”, apreciaza ING.

Sondajele Reuters privind schimburile comerciale - datele oficiale vor fi date marti - sugereaza ca atat exporturile cat si importurile isi vor continua declinul an-la-an, chiar daca intr-un ritm mai scazut.

Faptul ca China se clatina si inflatia minuscula a marilor puteri economice precum zona euro, Japonia si Marea Britanie sunt principalele riscuri ce ameninta normalizarea climatului economic.

Asta nu ar trebui totusi sa opreasca Fed, cel putin nu in prima faza.

Pietele emergente, in schimb, au avut timp destul sa digereze ideea unor dobanzi mari din partea Fed, care pot sa extraga bani din ele.

Asa ca mutarea Fed din saptamana urmatoare nu va cea probabil vreo criza larg raspandita. Totusi, apreciaza Capital Economics, unele tari sunt mai vulnerabile decat altele.

Venezuela, China, Argentina, Ucraina, Thailanda, Turcia si Columbia sunt in fruntea listei de tari in care economiile ar putea intra in dificultate.

Si mai au vreo saptamana sa se gandeasca la asta.