Pietele de actiuni din China au cazut cu 7 procente in prima sesiune din 2016 in conditiile in care datele slabe privind activitatea fabricilor si deprecierea yuanului s-au adaugat ingrijorarilor privind problemele economiei. Bursele au fost nevoite, in premiera, sa-si suspende activitatea, transmite Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Scaderile din prima parte a sedintei au luat amploare dupa-amiaza, tranzactiile fiind suspendate cu circa 90 de minute inainte de finalul programului obisnuit.

Vanzarile s-au intensificat dupa o suspendare de 15 minute in prima parte a dupa-amiezii, luata dupa ce indicii principali scazusera cu 5%, iar activitatea in Shanghai si Shenzhen a fost oprita la scurt timp dupa aceea.

Este pentru prima data cand pe pietele chinezesti “intreruperile de circuit” - menite sa reduca volatilitatea - au fost puse in functiune.

Indicele celor mai importante actiuni CSI 300 a scazut cu 7% iar, Shanghai Composite Index a pierdut 6,9%. Prin contagiune, indicele Hang Seng din Hong Kong a suferit o corectie de 3%.

Un sondaj privat facut public la inceputul zilei a aratat ca activitatea din fabricile chinezesti a scazut in decembrie pentru a zecea luna la rand si intr-un ritm mai accentuat decat in noiembrie.

Investitorii au aruncat actiuni in piata si pentru ca se apropie expirarea interdictiei de a vinde actiuni aplicata detinatorilor de cote majore din companiile listate, interdictie aplicata in timpul prabusirii bursiere din vara.

“A fost debandada”, a declarat Gu Yongtao, strateg la Cinda Securities.