Reducerea continua a preturilor la petrol a provocat joi o noua degingolada pe bursele europene, afectate si de climatul international la care se alatura prabusirea actiunilor Renault si Fiat Chrysler, scrie AFP.

Pietele din Paris si Frankfurt cadeau cu peste 3%, la fel ca cele din Bruxelles, Madrid sau Lisabona, in timp ce Londra si Milano evoluau tot pe rosu, dar mai putin drastic.

Bursele cad de mai multe zile, in principal din cauza ingrijorarilor provocate de scaderea aparent fara sfarsit a petrolului, care oscileaza in prezent in jurul valorii de 30 dolari pe baril, chiar daca un usor rebound era observat la Londra in mijlocul zilei.

Miercuri, autoritatile americane au publica cifre care semnalau o cerere in berna si o oferta supra-abundenta.

Wall Street a inchis miercuri seara in scadere puternica, de -2,21% pentru indicele Dow Jones.

Joi dimineata, in Asia, bursa din Tokyo a inchis in cadere cu 2,68%, in timp ce bursele chineze, care au scazut puternic in ultimele zile, pareau imunizate si au inchis in crestere.

"Este inca o zi dura pentru pietele europene", a comentat Jasper Lawler, de la CMC Markets, evocand un "val de teama" dupa "scaderea pretului petrolului si a actiunilor turistice, dupa atacurile teroriste de la Jakarta".

Intercontinental, TUI si EasyJet au fost lanternele rosii (pe bursa londoneza) dupa exploziile de la Jakarta.

Cotatia petrolului este in cadere libera de un an si jumatate, pe fondul supra-abundentei cronice a ofertei. Barilul, care se negocia in iunie 2014 la 100 de dolari, nu mai valora joi decat circa 30 de dolari.

Economia mondiala, in plina incetinire, nu reuseste sa absoarba tot petrolul de pe piata, in conditiile in care principalii producatori isi mentin productia.

La aceste evenimente s-au adaugat dezvaluirile unui sindicat, CGT, privind faptul ca autoritatile franceze au perchezitionat sedii ale Renault.

La Milano, actiunile Fiat Chrysler Automobiles (FCA) cadeau cu peste 10% dupa informatii legate de falsificarea cifrelor privind vanzarile in SUA.