Pietele financiare rusesti si-au reluat luni degringolada, rubla cazand la minimul inregistrat in urma cu peste un an, in marja evolutiei descendente a cotatiei petrolului dupa ridicarea sanctiunilor impotriva Iranului, scrie AFP.

Le deschiderea bursei din Moscova, dolarul a depasit pragul de 78 de ruble si a atins 78,85 ruble, apropiindu-se de maximul istoric de 80 de ruble atins in decembrie 2014.

Euro a atins si el 85,79 ruble, un maxim inregistrat in decembrie 2014.

Pe piata bursiera, indicele RTS (cotat in dolari) ceda 2,96% in jurul orei 07,20 GMT, o cadere de peste 16% de la inceputul anului. Indicele Micex (in ruble) pierdea 1,27%.

"Petrolul este principala forta (care influenteaza piata) la momentul actual si, daca va continua caderea sa, piata valutara va continua sa se ajusteze", avertizeaza analistii bancii VTB Capital.

Barilul Brent a cazut pentru scurt timp sub pragul de 28 de dolari, luni, pe fondul temerilor legate de supra-abundenta de oferta dupa ridicarea majoritatii sanctiunilor occidentale impotriva Iranului.

Rusia obtine majoritatea veniturilor bugetare din vanzarile de hidrocarburi iar prabusirea pietei petrolului pune sub semnul intrebarii speranta unei relansari economice, dupa recesiunea profunda din 2014.

Guvernul a anuntat deja ca se pregateste de noi reduceri bugetare pentru a se adapta la cursul actual.

Rusia este vizata de sanctiuni economice din partea statelor occidentale din cauza rolului jucat in criza ucraineana.