Pietele bursiere mondiale au cazut puternic miercuri, prinse in spirala descendenta a cotatiei petrolului si pe fondul ingrijorarilor continue legate de sanatatea economiei mondiale.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Parisul a inchis in scadere de 3,45%, Frankfurt de 2,82% iar Londra de 3,46%, dupa ce au intrat pe rosu inca de la deschidere, urmand exemplul pietelor asiatice.

Milano pierdea peste 5% la inchidere, actiunile Monte dei Paschi di Siena (BMPS) scazand cu peste 22%.

Neincrederea domnea si pe Wall Street, unde Dow Jones a pierdut pentru scurt timp peste 3%.

In jurul orei 17,15 GMT, Dow Jones Industrial Average ceda 2,93% pana la 15.546,78 puncte, dupa ce pierduse la un moment data pana la 3,05%.

Nasdaq ceda si el 3,01% pana la 4.342,34 puncte iar S&P 500, un indice extins foarte urmarit de investitori, ceda si el 3,07% pana la 1.823,50 puncte.

"Investitorii sunt pur si simplu in curs de a pleca de la principiul ca se apropie o recesiune mondiala", spune Sam Stovall, de la Standard & Poor's Capital IQ, care evoca o "profetie autorealizatoare".

"Este un inceput de an catastrofal, poate in afara de luna ianuarie 1988", arata Xavier de Villepion, de la HPC.

Cotatia petrolului isi continua caderea miercuri dupa amiaza la New York, dupa ce ultimul raport al Agentiei Internationale a Energiei (AIE) a intarit ingrijorarile legate de excedentul mondial.

La Tokyo, indicele Nikkei a cazut cu peste 3,7%, minimul ultimilor 15 luni. Bursa din Shanghai a abandonat 1,03% in timp ce Hong Kong pierdea, la minimul ultimilor patru ani.