In anii ’70, cand recesiunea a afectat intreaga lume pentru un deceniu, actiunile au stagnat si pretul materiilor prime s-a prabusit, investitorul Jim Rogers a facut o avere, iar capacitatea lui de a intelege pietele si fluxurile de capital este legendara, scrie publicatia economicaZerohedge.com.

Jim Rogers avertizeaza ca vin vremuri grele in economia globalaFoto: Captura YouTube

Cand criza a lovit in 2008, el a “recidivat”, recomandand aurul si argintul pentru cei care cautau sa-si protejeze avutia, strategie ce a avut rezultate, in conditiile in care metalele pretioase au atins maxime istorice in 2011.

El a avertizat atunci ca prabusirea va duce la pierderi masive de locuri de munca, la dependenta de bailout-uri guvernamentale si la o tiparire fara precedent de bani de catre bancile centrale.

Acum, Rogers spune ca investitorii din toata lumea realizeaza ca petrecerea s-a terminat. Actiunile sunt “umflate” iar bancile centrale nu vor avea de ales si vor trebui sa intervina din nou.

Dar, de data aceasta, spune Rogers in ultimul sau interviu, nu va putea fi oprita criza, iar oameni din toata lumea vor “simti durerea”, inclusiv in China si In Statele Unite.

“Toti vom suferi… Pot sa ma gandesc la foarte putine locuri ce nu vor suferi”, avertizeaza Rogers.

“Bancile centrale vor intra in panica. Vor face orice pentru a salva pietele. Este artificial… nu va functiona… vine un moment in care indiferent cati bani ai, piata are mai multi bani”, a spus cunoscutul investitor.

“Nu stiu daca ii vor spune QE (Quantitative Easing, relaxare cantitativa) in viitor… cine stie cum o vor numi pentru a o masca… vor incerca tot ce le sta in putere … tiparirea de ami multi bani sau reducerea dobanzilor, sau achizitia de active… dar, din pacate, oricat PR sau cosmetizari vor folosi, piata stie ca s-a terminat si ca nu vom mai juca jocul acesta”, a mai avertizat Jim Rogers.