Bursa din Hong Kong a coborat mai mult de 4% la scurt timp dupa deschidere joi si majoritatea pietelor asiatice erau pe rosu pe fondul temerilor cu privire la economia globala. Dolarul era in declin dupa discursul prudent al presedintelui Federal Reserve, Janet Yellen, care a vorbit despre riscuri in urma turbulentelor globale actuale, scrie AFP. Dupa trei zile de vacanta cu ocazia Anului Nou Chinezesc, investitorii din Hong Kong au reactionat puternic la caderea de pe pietele mondiale de la inceputul acestei saptamani.

Indexul Hang Seng a scazut cu 4,2% in primele minute de tranzactionare ajungand la cel mai scazut nivel din iunie 2012, inainte de a-si reveni usor. Situatia internationala nu explica totul, unii investitori fiind ingrijorati in special de impactul asupra turismului pe care il vor avea violentele din noaptea de luni spre marti, in incercarea de a dispersa vanzatorii ambulanti din fosta colonie britanica.

"Caderea este inevitabila, deoarece toate bursele au scazut in aceasta perioada (de vacanta) si, fie ca este vorba despre preturile la petrol sau temerile de recesiune, aceste ingrijorari sunt inca prezente", a spus pentru Bloomberg News, Steven Leung, analist la UOB Kay Hian.

Caderi erau joi dimineata si pe alte burse din regiune. Cea de la Seul a cedat 2,4%, Singapore si Wellington 1,3%, Jakarta si Manila au fost, de asemenea, pe rosu.

Bursa din Sydney isi revenise usor investitorii marcandu-si profitul. Bursele din Tokyo, Shanghai si Taipei sunt inchise.

Dolarul isi continua deprecierea in fata tutoror monedelor statelor din zona Asia-Pacific, dupa ce miercuri scazuse fata de yen la cel mai mic nivel din noimebrie 2015.