Nervozitatile generate de starea economiei chinezesti pot declansa o "baie de sange" pe pietele financiare daca se materializeaza o aterizare dura, avertizeaza Fondul Monetar International, citat de The Telegraph.

ChinaFoto: YouTube

FMI a spus ca deciziile privind politicile din a doua economie a lumii ar avea, de asemenea, “implicatii din ce in ce mai mari pentru stabilitatea financiara globala” in anii ce vin pentru ca tara isi deschide pietele de actiuni si de obligatiuni.

Fondul a explicat ca economiile emergente, precum China, India, Brazilia si Rusia, au generat peste jumatate din cresterea globala din ultimii 15 ani.

Legaturile comerciale mai puternice si corelarile financiare inseamna ca efectele colaterale din cauza acestor tari au devenit “norma, nu exceptia”, crescand riscul ca viitoarele socuri sa trimita reverberatii puternice pe tot globul.

FMI a calculat ca socurile de pe pietele emergente cauzeaza acum o treime din fluctuatiile de pe pietele de actiuni si de pe cele monetare din natiunile avansate.

Subliniind vanzarile masive de vara trecuta de pe pietele bursiere dupa ce China si-a devalorizat moneda, Fondul noteaza ca avansul economiei chinezesti a avut un impact “in crestere” si “semnificativ” asupra preturilor globale ale actiunilor.

“Este de asteptat ca Impactul socurilor din China asupra pietelor financiare globale sa devina mai puternic si mai raspandit”, spune FMI intr-un capitol din raportul de Stabilitate Financiara facut public in avans.

Decidentii chinezi incearca sa reprofileze economia de la concentrarea pe cresterea bazata pe investitii spre o bazare si pe consum.

“Comunicarile clare si facute la timp ale deciziilor de politica economica, transparenta in privinta tintelor politicilor si strategiile adecvate pentru atingerea lor vor fi, prin urmare, esentiale pentru a ne asigura impotriva reactiilor volatile ale pietelor, ce pot avea repercursiuni mai extinse”, spune Fondul Monetar.

De asemenea, FMI a facut apel la cei ce decid politicile economice sa faca mai mult pentru a stapani fenomenul datoriilor corporatiilor, ce ar putea duce la un val de falimente din cauza majorarii dobanzilor de catre Statele Unite.

Vanzarea de catre managerii fondurilor de investii a activelor la preturi “de lichidare” ar putea, de asemenea, sa amplifice efectele negative ale pietelor emergente in cazul unei spirale in jos, daca fondurile se vor grabi sa vanda activele nelichide, avertizeaza FMI.

Potrivit Fondului, “repatrierile” financiare declansate de politicile aplicate in tarile dezvoltate, precum inasprirea politicii monetare din SUA au subliniat “importanta cresterii cooperarii internationale in privinta politicilor macroeconomice si macroprudentiale"

Fondul a emis o avertizare separata si in privinta sectorului asigurarilor de viata, in valoare de 24.000 de miliarde de dolari.Astfel, comportamentul de turma din aceasta piata a creat riscuri sistemice ce pot face firmele sa fie “prea multe pentru a se prabusi”.

FMI considera ca in climatul de dobanzi mici s-au incurajat multe firme sa-si majoreze riscurile asumate pentru a-si “resuscita norocul”, in special printre firmele mici si putin capitalizate.

“Firmele conectate una de alta pot propaga socuri, daca actioneaza similar. S-ar putea sa fie ”, afirma institutia internationala.

Christine Lagarde, directorul FMI, va semnala probabil marti ca Fondul isi va reduce prognoza privind cresterea globala, inainte de intalnirea de primavara a Fondului, ce va avea loc luna aceasta la Washington.