Miliardarul George Soros a redus investitiile companiei sale in actiuni americane cu peste o treime in primul trimestru si a cumparat o participatie de 264 mil. euro in cel mai mare producator mondial de lingouri, Barrick Gold Corp, informeaza Bloomberg.

Lingouri de aurFoto: Agerpres

Valoarea detinerilor publice ale Soros Fund Management a scazut cu 37% la 3,5 mld. dolari. Soros a cumparat 1,7% din Barrick, aceasta fiind cea mai valoroasa participatie intr-o companie listata din SUA.

Soros a raportat si ca detine optiuni de cumparare a 1,05 milioane de actiuni la SPDR Gold Trust, un fond tranzactionat pe bursa ce urmareste pretul aurului.

Soros, care si-a construit averea de 24 mld. dolari prin pariuri inteligente pe burse, a avertizat in privinta riscurilor prezentate de economia chineza, argumentand ca economia alimentata de datorii seamana cu cea a SUA din anii 2007-2008, inainte ca piata creditului sa intre in colaps, ducand la o recesiune globala.

In ianuarie, managerul de fonduri de actiuni devenit filantrop a spus ca o aterizare dura in China este “practic de neevitat”, adaugand ca o asemenea incetinire ar inrautati presiunile deflationiste globale, ar trage in jos bursele si impulsiona obligatiunile guvernamentale ale SUA.

Fostul strateg-sef al lui Soros, liliardarul Stan Druckenmiller, pariaza si el pe scumpirea aurului.

Luna aceasta el a spus ca cele mai mari detineri valutare ale sale sunt in aur in conditiile in care bancherii centrali experimenteaza cu “absurda notiune a ratelor negative de dobanda”.

Pretul aurului cu livrare imediata a sarit cu 16% in primele trei luni ale anului, cea mai mare crestere trimestriala din 1986 si pana acum.

Actiunile companiei canadiene Barrick s-au scumpit de peste doua ori anul acesta, firma accelerand eforturile de reducere a costurilor si de reducere a datoriilor.