Arabia Saudita este gata sa ia in considerare o intelegere-surpriza cu colegele ei din OPEC, incercand sa rezolve diferentele ce au crescut atat de mult incat multi au considerat ca Organizatia este ca si terminata, scrie Bloomberg.

Sonda petrolFoto: Flickr

In conditiile in care ministrii Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol se pregatesc de intalnirea din Viena de joi, cel mai mare exportator din OPEC discuta mai multe propuneri

Printre acestea se numara si restaurarea unei tinte de productie, la care s-a renuntat in decembrie, potrivit unor delegati familiari cu situatia, ce au solicitat sa nu fie numiti.

Totusi, nicio propunere formala nu a fost inaintata, iar ministrul iranian de profil a declarat ca plafonarea productiei de titei nu este o propunere atractiva.

Desi Organizatia ignora in mod obisnuit tintele privind debitul de petrol si nu exista vreun indiciu ca vreo tara ar reduce productia, chiar si gesturile simbolice ar arata o restaurare a unitatii OPEC si ar ridica preturile.

Printre optiunile discutate sunt un plafon de 32 milioane de barili pe zi, spune Amrita Sen, analist sef in domeniul petrolului la Energy Aspects.

Cifra este apropiata de cea de 32,4 milioane de barili pe zi pe care grupul estimeaza ca a realizat-o in aprilie. "Contrar speculatiilor din piata, Arabia Saudita este deschisa catre cooperare", afirma Sen intr-un raport de piata.

Orice intelegere depinde de Iran, care pana acum a respins orice plafonare a productiei sale. Arabia Saudita si aliatii sai, inclusiv Emiratele Arabe Unite, au spus in trecut ca Iranul trebuie sa fie parte in orice intelegere.

O intrunire din aprilie a producatorilor de petrol din OPEC - si nu numai - ce a avut loc in Qatar a esaut pentru ca Iranul a refuzat sa coopereze.

Cand a sosit la Viena, ministrul Iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh a declarat ca doreste mai degraba cote individuale pentru membrii OPEC, decat o plafonare totala a productiei.

Prioritatea tarii sale este sa obtina spatiu de manevra pentru a restaura productia de petrol dupa ridicarea, in acest an, a sanctiunilor economice impuse de comunitatea internationala.

In ciuda obstacolelor, schimbarea de ton a Riyadului este izbitoare si ar putea dezvalui dorinta lui Khalid Al-Falih - care luna trecuta a devenit primul nou ministru al petrolului din ultimele decenii - de a-si incepe mandatul cu o intalnire incununata de succes.

Introducerea unui plafon ar arata ca "OPEC inca este important pentru piata petrolului", spune Gary Ross, presedintele PIRA Energy, un consultant de profil cu sediul central in New York.

Ar semnala ca “in ciuda diferentelor politice, ei pot lucra impreuna pentru a obtine interese economice comune - asta este sigur un rezultat mult mai pozitiv decat se astepta piata”, a declarat el.

Un acord ar genera un adevarat soc.

Luna trecuta, doar unul dintre cei 27 de analisti intervievati de Bloomberg a spus ca se asteapta la stabilirea unei plafonari a productiei la intalnirea OPEC.

Mesajul impaciuitor este o incercare de a incheia o perioada neagra pentru organizatie, in care unii analisti au concluzionat ca OPEC este efectiv “moarta”.

In 2014, Arabia Saudita si aliatii ei din Golful Arab au decis sa renunte la constrangerile privind productia in favoarea unei strategii de castigare de cota de piata, iar preturile s-au prabusit, aducand mari suferinte financiare membrilor Organizatiei si ducand la mai cateva intruniri pline de ranchiuna ale reprezentantilor OPEC.

"Manevrele" diplomatice din aceasta saptamana coincid cu o revenire a cotatiilor petrolului de la minimele ultimilor 12 ani atinse mai devreme anul acesta.

Sortimentele de titei fluctueaza usor in preajma maximelor ultimelor sase luni, dupa ce pentru scurta vreme au atins 50 de dolari pe baril.

"De la inceputul anului si pana acum piata s-a corectat singura in sus", a spus marti ministrul petrolului din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, reporterilor din capitala Austriei.

"Piata se va regla singura la un pret care este corect pentru consumatori si pentru producatori", a adaugat el.