Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va face o analiza cu privire la efectele declaratiilor ministrului de Finante, Ionut Misa, cu privire la desfiintarea Pilonului II de pensii, au declarat joi, pentru Agerpres, surse din institutie.

Ionut MisaFoto: Agerpres

"Este o analiza la nivelul Autoritatii cu privire la efectele declaratiei domnului Misa (ministrul Finantelor, Ionut Misa n.r.) asupra pietei bursiere in ziua in care s-a facut declaratia", au spus acestea.

In legatura cu amenda data NN Pensii, sursele citate au precizat ca pana in prezent amenda nu a fost contestata.

"Conform legii, ea se plateste la Administratia financiara unde este inregistrata compania si se face venit la bugetul de stat", au mai spus sursele citate.

In data de 29 iunie, dupa audierea sa din comisiile reunite de Buget-finante din Parlament, Ionut Misa a afirmat ca Guvernul va desfiinta Pilonul II de pensii.

"Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi", a spus Misa.

El a precizat ca intentioneaza finalizarea unui proiect in acest sens pana la finalul anului.

La cateva ore dupa aceasta declaratie el a precizat, prin intermediul unui comunicat, ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si nici nationalizat, subliniind ca la Parlament a raspuns unei intrebari "care probabil a fost interpretata gresit". In acceasi zi, atat premierul Mihai Tudose cat si presedintele PSD Liviu Dragnea au negat ca se va desfiinta.

In aceeasi zi, Bursa de la Bucuresti a consemnat scaderi de peste 2%, cel mai afectat fiind indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, BET-NG, care s-a depreciat cu 4,89%.