Actiunile Gazprom – a patra companie mondiala ca cifra de capital – au atins luni un nou nivel maxim la Bursa din Moscova. Actiunile au crescut cu 2,6%, ajungand la 8,7 dolari actiunea. Traderul firmei KIT Finans, Aleksandr Bohin, a declarat pentru Vedomosti ca aceasta crestere este provocata de informatia de anul trecut privind posibila majorare a preturilor la gaze naturale pe piata rusa cu 25%.

Bohin afirma ca in urmatoarele doua luni actiunile companiilor de gaze naturale vor continua sa creasca. Analistii Alfa-bank ofera alta explicatie, estimand ca achizitionarea de actiuni Gazprom reprezinta cea mai optima strategie de a investi in sectorul rusesc al petrolului si gazelor naturale.

„Gazprom va avea de castigat substantial de pe urma cresterii preturilor mondiale la petrol si a majorarii drastice a preturilor interne la gaze”, se arata in raportul Alfa-bank. Potrivit prognozei Alfa-bank, intr-un an, actiunile Gazprom se vor scumpi cu 22 de dolari bucata, urmand sa ajunga pana la un maxim de 9,88 dolari.