Bursele din Europa si Asia s-au depreciat miercuri pe fondul ingrijorarilor privind o recesiune a economiei americane cauzate de noile pierderi anuntate in sectorul bancar si a scaderii consumului in Statele Unite ale Americii. Astfel, principalii indici europeni au pierdut peste 1%, in vreme ce indicele Nikkei de la Bursa din Tokyo a incheiat sedinta la cel mai mic nivel din octombrie 2005.

Potrivit Reuters, indicele FTSEurofirst 300, care include titlurile celor mai mari companii europene, coborase, pana la ora 15:27 GMT, cu 0,9% pana la 1,383.03 puncte, dupa ce a atins cel mai redus nivel din septembrie 2006, de 1.376,35.

In sedinta de marti, indicele a pierdut 2,6% dupa ce banca americana de investitii Citigroup a anuntat pierderi trimestriale de aproape 10 miliarde de dolari, o majorare a capitalului social de 14,5 miliarde de dolari si reducerea dividendelor. De asemenea, scaderea surprinzatoare a vanzarilor de retail a readus in atentie faptul ca economia Statelor Unite ar putea intra in recesiune.

Principalul indice al Bursei din Londra, FTSE 100, a pierdut 1,3%, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt a scazut cu 1,25%. Indicele Bursei din Paris, CAC 40, a inregistrat o depreciere de 0,48%.

"Se pare ca pietele realizeaza acum ca tensiunile din sectorul de creditare din Statele Unite sunt departe de a se sfarsi", a declarat Heino Ruland, strateg al FrankfurtFinanz din Frankfurt.

Actiunile bancii HSBC s-au depreciat cu 2,5%, in vreme ce titlurile Commerzbank si cele ale Barclays au scazut cu 6%, respectiv 2,7%.

De asemenea si titlurile producatorilor de tehnologie s-au aflat sub presiune dupa ce Intel a raportat venituri mai mici decat previziunile analistilor. Astfel, actiunile producatorul olandez de microchipuri ASML au coborat cu mai mult de 10%, iar cele ale Infineon din Germania s-au depreciat cu 4,2%.

In Asia, speculatiile potrivit carora ar putea avea loc o reuniune de urgenta a sistemului american de banci centrale (Fed) au exercitat o presiune asupra dolarului, care a atins cel mai scazut nivel in raport cu yenul in ultimii doi ani si jumatate, accelerand declinul pietei din Tokyo, ingrijorata de exporturile japoneze, potrivit NewsIn.

Indicele Nikkei de la Bursa din Tokyo a incheiat sedinta in scadere accentuata, de 3,35%, reprezentand cel mai mic nivel din octombrie 2005.

Indicele Nikkei 225 a pierdut 468,12 puncte (-3,35%), terminand sedinta la 13.504,51 puncte. Acesta pierduse deja marti 138,16 puncte, in timp ce joi si vineri indicele a mai scazut cu 211.05 puncte, respectiv 277,32 puncte.

La Hong Kong, indicele Hang Seng a scazut cu 5,4%, iar bursa din Shanghai, care se presupunea ca este imuna in fata crizei din SUA, a pierdut 3%. Bursa din Seul a pierdut 2,4%, cea din Sydney 2,5%, in timp ce bursa din Taipei s-a contractat peste 3%, iar cea din Jakarta a scazut cu peste 5%.

De asemenea, Bursa din Bangkok a pierdut peste 2% inaintea inchiderii, iar cea din Singapore 2,69%.

"Pietele din Asia se repliaza in fata unor estimari ce vorbesc despre o recesiune a economiei americane", a precizat Daisuke Uno, responsabil cu strategia bancii Sumitomo Mitsui. "Este interesant de observat ca economiile emergente, care erau considerate a fi protejate de turbulentele economice ce afecteaza tarile dezvoltate, sunt si ele afectate", a mai spus acesta.